Exclusiv/Interviu Crina Matei

„Umilinţele sportivilor şi actorilor sunt uneori inimaginabile”

Crina Mateizerofotbal.ro.: – Sărutmâna Crina. Îmi pare bine că ai acceptat să facem acest interviu. Nu pot să nu spun că arăţi foarte bine. Sportul are vreun merit în asta?

Crina Matei: – Nici unui factor nu-i pot acorda meritul de a mă ajuta să îmi menţin greutatea de acum 20 de ani mai mult decat genei moştenite de la părinţii mei. Dar e adevărat că unei gene prietenoase i se adaugă şi alimentaţia, cantitatea de apă consumată zilnic, absenţa totală a tutunului în viaţa mea şi sigur, sportului.

zerofotbal.ro: – Am văzut că rolele sunt parte din tine. Pe gheaţă patinezi la fel de bine?

Crina Matei: –  Nu merg atât de des ca pe role. Iarna prefer să schiez.

zerofotbal.ro : – Cum urmăreşti relaxarea după efort, stres? Găseşti vreme pentru asta? Ştiu că ai multe proiecte în teatru, inclusiv ca manager de proiect.

Crina Matei: – Da, m-am implicat foarte mult în producţia spectacolului cu piesa „Visul unei nopţi de iarnă” de Tudor Muşatescu, dar am făcut-o cu o bucurie imensă. Pentru detensionare masajul e cea mai bună metodă sau o plimbare în parc. De două ori pe săptămână merg la Helen Studio pentru un tratament hiperbaric ce reface ţesuturile, peeling cu ultrasunete pentru tonifiere şi sigur, masaj de relaxare.

zerofotbal.ro : – Eşti aproape de artă în fiecare zi şi văd că eşti şi aproape de sport. Le vezi ca pe două lucruri complementare? Se pot îmbina frumos?

Crina Matei: – Da, eu pot. În plus şi sportul şi arta sunt buni ambasadori ai noştri, dar ambele sunt ignorate. Umilinţele, atât ale sportivilor cât şi ale actorilor, sunt uneori inimaginabile. Asta ne uneşte iar demnitatea celor două ‘bresle’ este una lăudabilă.

zerofotbal.ro : – L-am auzit decurând pe Varujan Vosganian spunând că un om de cultură nu e doar cel ce crează cultură ci şi cel pentru care înălţimea cărţilor citite e mai mare decât înălţimea scaunului pe care stă. Vezi acelaşi lucru în sport, se duc oamenii spre sport? Sunt oamenii de sport la locul lor?

Crina Matei: –  Nu cred că sportului i se acordă importanţa pe care o merită în conştiinţa publică. În plus, este un dezechilibru flagrant, după opinia mea, între fotbal şi celelalte sporturi. Nu vreau eu, femeie, să critic atenţia supradimensionată acordată fotbaliştilor, dar cred că cinste şi interes ar trebui să i se acorde performanţei şi celor ce o fac, şi mai puţin combinaţiilor de după meciuri. Sunt sportivi excepţionali şi în alte discipline, care, ca dealtfel majoritatea oamenilor de valoare din România, cunosc amarul gust al ignorării, al umilinţei, al respingerii de către autorităţi.

zerofotbal.ro : – Sunt mulţi artişti ce s-au alăturat sportivilor sau sportivi ce s-au apropiat de artă. Apreciezi în mod deosebit pe careva dintre ei?

Crina Matei: – Johnny Weismuller trebuie apreciat. Dar şi Burt Reynolds sau Mark Harmon.

zerofotbal.ro : – Cum apreciezi investiţia statului în sport în ultimii ani? Ce-a fost bun şi ce-a fost rău?

Crina Matei: – Statul devine pe zi ce trece un adversar al omului de conţinut din România. Parcă are ca obiectiv îndepărtarea lui, ducerea la deznădejde, la abandon, la risipire a energiei în birocraţie. Nu am văzut decât la nivel de intenţie o susţinere din partea statului, atunci când are nevoie să spoiască un gard. S-a construit aberant, în locuri care nu aveau nevoie de baze sportive, săli, terenuri construite pe câmp, iar cei ce aveau într-adevăr nevoie de atenţie şi investiţii au ales să se ajute singuri şi, ca la noi, au venit şi cu medalii acasă.

zerofotbal.ro: – Tot legat de investiţii, ţi-ar plăcea ca Bucureştiul să aibă din nou parte, după mai bine de 60 ani, de un hipodrom asemănător celui dărâmat în anii 50’ la Băneasa?

Crina Matei: – Îmi plac caii. Mi-ar plăcea. Există o dorinţă foarte mare a oamenilor de a vedea spectacole hipice.

zerofotbal.ro: – Ţi-a plăcut Londra, aranjată pentru Olimpiadă? Ţi-au plăcut ultimele Jocurile Olimpice?

Crina Matei: – Da, a fost un spectacol splendid.

zerofotbal.ro: – Cum apreciezi performanţele sportivilor români anul trecut? Ce şi cine ţi-a atras atenţia?

Crina Matei:- La Olimpiadă evoluţia tuturor a fost meritorie, pentru că au beneficiat de un suport considerabil mai mic în raport cu sportivii altor state. Faptul că s-au întors cu medalii îi încununează pe sportivi, pe antrenori şi pe cei, puţini de altfel, care i-au susţinut. Alin Moldoveanu m-a uimit şi a uimit pe toată lumea cred. Sper să apară rezultate frumoase în sportul românesc şi în acest an.

Crina Matei

 
 
 
%d bloggers like this: