Farul Constanța, în Divizia A la rugby!

08 IMG_0319aDivizia A, al treilea eșalon valoric al rugbiului românesc, stă să înceapă sâmbătă, după ce startul fusese programat inițial cu două săptămâni în urmă. Întârzierea pare să fi fost cauzată de aspecte organizatorice, programarea anunțată public pe pagina de internet a SuperLigii venind cu o supriză pentru fanii sportului cu balonul oval: înscrierea în competiție a Farului Constanța, echipă de tradiție, retrasă în primăvară din prima divizie din cauza problemelor financiare.

Colapsul

În luna martie, Consiliul Județean Constanța a sistat finanțarea activității sportive. Ca urmare, Farul s-a retras din campionat, iar jucătorii și-au găsit contracte la celelalte cluburi din țară. Cu sportivii plecați și conturile goale, s-a pus întrebarea legată de viitorul rugbiului de la malul mării. La inițativa iubitorilor sportului, s-a dezbătut ideea fondării unei noi echipe, Rechinii, cu ajutorul sponsorizărilor obținute de la agenți economici privați. În cele din urmă, formația înscrisă în Divizia A poartă chiar numele Farul, iar unul dintre punctele planului de atac constă în promovarea în lot a juniorilor de la formațiile Cleopatra și Tomitanii. Astfel, rugbiul constănțean își păstrează continuitatea, cu o echipă de seniori care oferă posibilitatea tinerilor să urce. Care vor fi mizele este greu de spus în acest moment, Farul fiind înconjurat de ape tulburi încă, mai puțin de două luni trecând de la șocul care a făcut lotul să se disperseze.

Afiș impresionant

Cu toate acestea, însă, afișul Diviziei A este impresionant, chiar dacă suflarea rugbistică ar fi dorit să vadă Farul în prima ligă, acolo unde îi este locul. Și nu doar Farul, dar și colegele de divizie, amintind în principal Sportul Studențesc și RC Grivița, au o istorie care le conferă dreptul la o situație mai bună decât cea de acum. Farul, Sportul și Grivița au împreună 25 de tilturi naționale, cel puțin tradiția urmând a da întâlnirilor dintre aceste formații o strălucire aparte. Mai ales că lor li se adaugă Sibiul și Metrorexul, nici ele lipsite de importanță în rugbiul nostru, în timp ce a șasea echipă este CS Mănăștur, entitate tânără, înființată acum șase ani, dar cu ambiții mari.

Obiective mari

Dacă până acum Divizia A era împărțită în două serii geografice, din acest an, competiția propune un tabel comun, cu șase echipe care vor juca fiecare împotriva celeilalte în sistem tur-retur. La fel ca în edițiile precedente, Grivița și Sportul au ca obiectiv câștigarea campionatului („studenții” chiar reușind acest lucru în 2014, dar alegând să joace în continuare în „A” în detrimentul „Diviziei Naționale de Seniori”, pentru care își câștigaseră dreptul de promovare), iar Farul și Mănășturul nu par să se lase nici ele mai prejos. Clujenii chiar au declarat public, prin vocea antrenorului Mircea Nistor, că scopul este promovarea. „Ne dorim să începem bine acest campionat, obiectivul nostru în acest sezon fiind promovarea. Am avut un program de pregătire foarte bun, care ne-a permis să ne punem la punct strategia pentru acest sezon”, a declarat Nistor, citat de cluj24h.ro.

Prima etapă a Diviziei A 2015 are următorul program, toate partidele disputându-se în București:

Sâmbătă, 9 mai

Ora 10: Sportul Studențesc – CS Mănăștur (Complex Sportiv TEI)

Ora 12: Grivița – Callatis Mangalia (Stadion Parcul Copilului)

Duminică, 10 mai

Ora 11: Metrorex – Farul (Stadion Ciurel)

Titluri de campioană națională:

RC Grivița (12): 1948, 1950, 1955, 1957, 1958, 1959, 1960, 1962, 1966, 1967, 1970, 1993 și o Cupă a Campionilor Europeni, în 1964

Sportul Studențesc (7): 1925, 1929, 1932, 1935, 1939, 1946, 1947/48

Farul Constanța (6): 1975, 1976, 1978, 1986, 1995, 1997)

 
 
 
%d bloggers like this: