Foto, interviu Alexandra Anghel

zerofotbal.ro: Bună Alexandra. Vreau să te întreb unde și când ai simțit cel mai bine baschetul? Unde, când ai simțit pentru prima oară ca ești baschetbalistă? BC Star București, Olimpia București, Agronomia București…?

Alexandra Anghel: Bună ziua. Sincer, cred că am simțit cel mai bine baschetul prima dată când am intrat pe teren într-un meci oficial, la C.S.Ș. 6 (acolo unde am atins prima dată mingea de baschet). Apoi, pe măsura ce am evoluat, l-am simțit din ce în ce mai mult la fiecare dintre cluburile la care am jucat, sub presiune, purtând echipamentul cu mândrie.

zerofotbal.ro: Care dintre victorii au rămas în memoria ta?

Alexandra Anghel: Hmm…păi, prima mea victorie ca junioară plină de emoții alături de jucătoare mai mari, 05.05.2012, CS Olimpia – CSȘ Al. Ceusianu (74-57). Mi-a rămas bine întipărită în minte pentru că abia mă transferasem la un nou club, eram la primul meu turneu alături de fete mai mari și eram foarte emoționată pentru că eram aproape cea mai mică de-acolo.

zerofotbal.ro: E frumos că …ții minte și data. Îti place adrenalina legată de baschet? Te atrag sporturile extreme…eliberarea masivă de adrenalină?

Alexandra Anghel: Bineînteles că îmi place! E unul dintre principalele motive pentru care m-am îndrăgostit de acest sport și da, mă atrag sporturile extreme. Snowboarding-ul și kitesurfing-ul se afla pe to do list-urile mele.

zerofotbal.ro: Ce-ți place cel mai mult la un antrenament? Când ai zâmbetul pe buze la antrenament?

Alexandra Anghel: Cel mai mult îmi place atunci când, la sfârșitul antrenamentului jucăm 5 la 5 și punem în practică tot ce am exersat și repetat de-a lungul timpului. Reprezintă o satisfacție enormă să vezi că toată munca depusă dă rezultate din ce în ce mai bune pe zi ce trece.

zerofotbal.ro: De ce crezi că apărarea e punctul slab pentru majoritatea echipelor românesti?

Alexandra Anghel: Consider că are o oarecare legătură cu instinctul de conservare al omului. De ce să faci ceva ce necesită multă muncă? Sportivul român este comod, iubitor al spectacolului din atac și nu acordă aceeași importanță apărării, iar pe lângă asta, mult timp, mentalitatea noastră a fost diferită față de a celor din alte țări. De exemplu, când am început să practic acest sport, nu am întâlnit pe cineva care să pună prea mult accent pe apărare. Este adevărat, poți câștiga un meci cu un atac bun, însă cu o apărare bună poți câștiga un campionat. Abia de câțiva ani încoace încep să observ influența sârbească în baschetul nostru care se resimte din ce în ce mai puternic prin aceasta schimbare în care o apărare bună câștigă detașat în fața unui atac bun și cred că ne îndreptăm în direcția potrivită.

zerofotbal.ro: Îmi spunea o fată că, “trecând peste inepțiile cu femeia motostivuitor”, nu-i place deloc faptul că femeile sunt mereu pe locul doi. CNP-ul începe cu 2, pe ușile apartamentelor e trecut numele bărbatului, după căsătorie ia numele bărbatului… Pe de altă parte văd multe fete de vârsta ta care se ghidează după bărbați de 60 ani, politicieni și nu numai… Tu cum te raportezi la aceste adevăruri?

Alexandra Anghel: Mie personal mi se par niște concepții învechite. Societatea s-a modernizat cu pași rapizi, iar această discrepanță dintre femei și bărbați s-a diminuat. Emanciparea femeii a fost un salt important, iar în zilele noastre, studiile, pregătirea și competențele sunt cheia succesului, chit că ești femeie sau bărbat…zilele în care femeia era pe locul doi sunt apuse de mult…cât despre fetele de vârsta mea…ce pot spune…fetelor, să știți că sunt o mulțime de femei campioane mondiale sau ocupante ale funcției de CEO, femei de succes care merită să fie role model…deci nu vă mulțumiți cu calea ușoară!

zerofotbal.ro: Un îndemn de urmat…da. Principiile tale în…viața de zi cu zi?

Alexandra Anghel: “You only live once, but if you do it right, once is enough.”

zerofotbal.ro: Și în baschet?

Alexandra Anghel: Cel care cade și se ridica este mult mai puternic decât cel care nu a căzut niciodată.

zerofotbal.ro: Deci ai capacitatea de a învăța din propriile greșeli. Spune-mi, te rog, care a fost ultima ta greșeală și…spune-mi și cum te-ai ridicat.

Alexandra Anghel: Eh, nu a fost doar una…au fost mai multe…greșeli în teren după care te simți groaznic…perioade de decădere, mai puțin bune…și când trebuie să-ți revii, ei bine, abia atunci începe adevăratul război, pentru că realizezi că ești doar tu cu tine. Trebuie să lucrezi singur cu propria ta persoană, să te motivezi singur, să te regăsești, pentru că, sincer v-o spun, nu o va face nimeni altcineva. Așadar, de fiecare dată când greșesc sau am perioade mai puțin bune, analizez bine situația și încerc să mă auto-motivez pe cât de mult posibil pot în acele momente.

zerofotbal.ro: O vorbă, două ….despre Corina Stîngă?

Alexandra Anghel: O sportivă foarte talentată, muncitoare…un fel de Kevin Durant, varianta feminina.

zerofotbal.ro: Horia Păun?

Alexandra Anghel: De când a fost ales președintele federației pot spune că a adus niște schimbări interesante în baschetul nostru, face o treabă bună.

zerofotbal.ro: Scriitorul preferat? Pictorul preferat? Sportivul preferat

Alexandra Anghel: Dan Brown, Vincent van Gogh, Diana Taurasi.

zerofotbal.ro: Să înțeleg că urmărești WNBA și Phoenix Mercury. Găsești inspirație acolo?

Alexandra Anghel: Îmi place la nebunie WNBA și Phoenix Mercury. Cum aș putea să nu găsesc inspirație acolo?! Ce mă fascinează cel mai tare este cât de ușor pare baschetul când te uiți la meciurile lor, ca și cum oricine poate face ce fac ele. Este atât de captivant ce se întâmplă acolo încât ajungi să îți dorești să faci și tu ce fac ele! Dar pe cât de ușor pare, pe atât de greu este, pentru că știu că în spatele spectacolului pe care îl oferă, se află ore, zile și ani întregi de muncă și transpirație. Și în concluzie cam la asta se rezuma frumusețea acestui sport.

zerofotbal.ro: Da…e multă transpirație dar e frumos tare! Mulțumesc Alexandra!

Alexandra Anghel: Mulțumesc și eu!

 
 
 
%d bloggers like this: