Foto, interviu Ana Popescu

zerofotbal.ro: Bună Ana. Aș vrea să-mi spui cum se îmbină pasiunea ta pentru karate cu cea pentru handbal. Au loc amândouă în programul tău și între ambițiile tale?

Ana Popescu: Bună ziua.  Karate-ul nu mai este de mult o pasiune, a devenit o parte din mine fără de care nu aș putea trăi pentru că fiecare zi de antrenament este o nouă zi de perfecționare, iar handbalul, mai nou, este o pasiune datorită colectivului pe care îl am, mai ales antrenorilor mei, Gusi Alexandrescu și Ion Ivan, care mă susțin și mă încurajează.

zerofotbal.ro: Ai câștigat medalii multe la karate… fuku-go, kata, kumite. Cu care dintre ele te mândrești mai mult?

Ana Popescu: Pot spune că da, am cucerit multe medalii la toate aceste probe din 2010 până în prezent… dețin titluri naționale, europene, balcanice și mondiale cu care mă mândresc. Dacă nu ar fi fost sprijinul părinților mei nu cred ca aș fi ajuns asa departe. Le mulțumesc că mă susțin și sunt alături de mine la orice concurs!

zerofotbal.ro: Cât de neagră e centura ta? Spre ce tind ambițiile tale… ce plusuri vrei să aduci tehnicii tale?

Ana Popescu: Centura este doar o culoare, adevărata “centură neagră ” o face atitudinea, perseverența, munca, dar mai ales ambiția pentru că fără ambiție nu îți poți perfecționa tehnicile și nu poți ajunge la un anumit nivel de performanță.

zerofotbal.ro: Știu că așa e bine să fie dar te intreb cât respect, câtă apreciere acorzi tradițiilor din karate, dojo-ului, maeștrilor? Trecând peste salut…

Ana Popescu: Fără salut nu poate începe nimic. Karate-ul este arta care începe și se termină cu respectul și se adresează în primul rând educării și disciplinării sportivului. Dojo-ul este locul unde principiile și respectul sunt cele mai importante… față de antrenori, de colectiv, dar mai ales față de tine. De aceea fiecare sportiv atunci când începe această artă trebuie să cunoască cele cinci principii fundamentale numite Dojo Kun. La început a fost foarte greu să le învăț, dar pe parcurs am început să le înțeleg și să le pun și în practică.

zerofotbal.ro: Care dintre ele îți e cel mai aproape?

Ana Popescu: Toate îmi sunt aproape, deoarcere un principiu se leagă de celălalt, iar dacă nu respecți aceste 5 reguli nu poți deveni un adevărat karateka. Cele 5 principii sunt :

1 Caută perfecțiunea caracterului!

2 Fii credincios și loial!

3 Dedică-te sincer!

4 Respectă-i pe ceilalți

5 Nu folosi violența !

zerofotbal.ro: Toate… bune și frumoase. Cultura japoneză te atrage?

Ana Popescu: Da…chiar e o cultură interesantă, nu numai pe plan sportiv ci și în istorie, artă sau muzică.  Se imbină excelent cu karate-ul !

zerofotbal.ro: Atenția, concentrarea, forța…probabil că îți prind bine și în handbal. Ce alte atuuri ai mai adus de pe tatami pe parchet?

Ana Popescu: Spuneți chiar foarte bine, fără aceste trei calități nu poți ajunge nicăieri… de fapt nu poți evolua. Pe lângă acestea am determinarea, voința, dorința de a demonstra atât pe tatami cât și pe parchet că sunt cea mai bună și că nimeni nu îmi poate sta în cale atunci când îmi propun ceva… mai ales medalia de aur la karate și clasarea pe podium alături de Dinamo.

zerofotbal.ro: Crezi ca e posibila promovarea cu Dinamo în anii ce vin?

Ana Popescu: Eu sunt sigură că da, pentru că am încredere în echipa mea. Vom da tot ce este mai bun pentru a ajunge unde ne-am propus, adică în Liga Florilor!

zerofotbal.ro: Unde e mai grea lupta…pe semicerc sau la karate?

Ana Popescu: Cea mai mare bătălie este pe semicerc… unde trebuie să îmi arăt calitățile de pivot. Nu pot spune că pe tatami este mai ușor, dar aici este o muncă de atâția ani, am perseverat ca să ajung la acest nivel și am mai multă siguranță.

zerofotbal.ro: O vorba, două despre …Constantin Caliman?

Ana Popescu: Constantin Caliman a fost primul meu antrenor de karate de la Chelsea București, clubul la care am debutat. M-a sprijinit și a avut încredere în mine așa încât mi-a mai oferit și oportunitatea de a face și handbal, aducându-mă la Dinamo București.

zerofotbal.ro: Oliwer Dobre?

Ana Popescu: Oliwer Dobre… noul meu antrenor de la Terra Kid Zalău, noul meu club din 2017. Oliwer este antrenorul modern, care îmbină utilul cu plăcutul. A făcut o selecție cu cei mai buni sportivi ai României în urmă cu un an și îi mulțumesc și cu această ocazie că m-a ales să fac parte din echipa lui !

zerofotbal.ro: Alb sau negru? Greu, complicat sau ușor, simplu?

Ana Popescu: Întotdeauna am să aleg negru, este culoarea mea preferată. Dintre complicat și simplu aleg și voi alege complicat! Pentru că îmi place să muncesc să ajung acolo unde îmi doresc, iar dacă aș alege calea ușoară ar fi mult prea simplu. Nu m-aș multumi doar cu puțin!

Ana Popescu

Ana Popescu
Ana Popescu
Ana Popescu
Ana Popescu
Ana Popescu
Ana Popescu
Ana Popescu
Ana Popescu
Ana Popescu
Ana Popescu
Ana Popescu
Ana Popescu
Ana Popescu
Ana Popescu
Ana Popescu
Ana Popescu
Ana Popescu
Ana Popescu
Ana Popescu
Ana Popescu
Ana Popescu
Ana Popescu
Ana Popescu
Ana Popescu
Ana Popescu
Ana Popescu
Ana Popescu
Ana Popescu
Ana Popescu
Ana Popescu
Ana Popescu
Ana Popescu
Ana Popescu
Ana Popescu
Ana Popescu
Ana Popescu

 
 
 
%d bloggers like this: