Foto, interviu Cristina Nicolae

cristina1zerofotbal.ro: Sărutmâna Cristina. Mă bucur să putem vorbi despre tine. Sunt convins că, chiar dacă acum te miști la fel de frumos și în apă și “pe uscat” n-a fost așa de la început. Spune-mi… când a început să-ți placă bazinul?

Cristina Nicolae: Când aveam doar cinci ani, m-a dus mama la bazin. Sora mea deja înota. Îmi amintesc cu drag cum toată lumea trăgea de mine să intru în apă iar mie mi se umpleau ochelarii de lacrimi. Până pe la zece ani mă clasam mereu printre ultimele și mereu o întrebam pe mama: “Când o să merg și eu bine?”. Mama a fost singura care a crezut în calitățile mele de sirenă. Și se pare că a avut dreptate.

zerofotbal.ro: A avut dreptate, da. Te-am văzut urcând pe podiumurile întrecerilor naționale de multe ori. Îți păstrezi medaliile? Sunt importante pentru tine? La care dintre ele ți cel mai mult?

Cristina Nicolae: Am câștigat foarte multe medalii și încă le păstrez pe toate. Poate sună a clișeu dar sunt rodul muncii mele și până la urmă fiecare are o poveste și pentru fiecare am luptat. Două dintre ele au loc de glorie și le țin chiar la vedere. Sunt cele pe care le-am obținut la Campionatele Balcanice.

zerofotbal.ro: La Internaționalele României ai adunat cinci medalii (una de aur la 100m fluture). Cum a fost să te bați pentru primul loc cu Katinka Hosszu, Sharon van Rouwendaal sau Amel Melih?

Cristina Nicolae: A fost o experiență interesantă. Fiecare dintre înotători merită să aibă parte de o asemenea competiție. Cu siguranță ne vom reîntâlni.


cristina2zerofotbal.ro: Cum vezi viitorul pentru tine?

Cristina Nicolae: La 19 ani, ai o mie de gânduri pe minut. Azi vrei să schimbi lumea, mâine vrei să lupți pentru pace și tot așa. E un haos total pentru că ai energie suficientă dar nu și timp. Cel puțin în cazul meu. Pentru viitor, vreau să fac în continuare doar lucruri care îmi fac plăcere, care mă cultivă și să dau peste oameni frumoși de la care am ce învăța. Cred în liber arbitru iar asta implică și că omul poate ajunge tot ce își dorește. Dar bineînțeles că sunt și factori externi în joc, de asta nu prea mă gândesc la viitor. Whatever will be, will be. Viața e mai frumoasă când o iei treptat și te bucuri de fiecare zi în parte.

zerofotbal.ro: Ai ales să urmezi cursurile Loughborough University. Ce lucruri bune ai învățat în Marea Britanie? Povestește-ne puțin…

Cristina Nicolae: Am învățat să fiu casnică. Glumesc J . Cel mai important lucru pe care l-am învățat a fost să mă autodepășesc, din orice punct de vedere. Să fiu independentă, să am țeluri înalte. Fără niciun fel de exagerare, în fiecare zi am învățat câte un lucru nou, fie că a fost el bun sau rău. De la faptul că nu există monștrii sub pat până la cele mai ascunse taine ale înotului. Obișnuiam să fac totul mecanic în apă dar de la un anumit nivel al performanței, 99% devine un joc al minții.

zerofotbal.ro: Am văzut că au o bază sportivă impresionantă, bazinul universității fiind cumva similar noului bazin Dinamo. Îți lipsește ceva la Loughborough?

Cristina Nicolae: Da, am niște facilități extraordinare acolo, de la antrenori până la sala de forță, totul arată impecabil și cerintele sunt pe masură. Ca să fiu sinceră, cel mai mult îmi lipsește mama și mâncarea ei. Se pare că nu am moștenit talentul ei gastronomic. După o zi cu scoală și două antrenamente, nu prea îți vine să gătești. Mereu somnul învinge.

zerofotbal.ro: Te-ai obișnuit cu “fish and chips” ? Care dintre “bucatele” mamei tale îți plac cel mai mult?

Cristina Nicolae: Tot ce gătește mama îmi place. Probabil prăjiturile sunt preferatele mele. Nu pot să trăiesc fără dulciuri. Mănânc orice, deci m-am obișnuit și cu mâncarea din Anglia.

zerofotbal.ro: Știu că ai înotat și pe distanțe mari, în ape deschise. E posibil ca pe viitor să ajungi la Loughborough, trecând Canalul Manecii înot? 34 km….

Cristina Nicolae: 🙂 Înotul în ape deschise este mai mult o joacă pentru mine dar dacă mai găsesc vreun prieten să îmi țină de urât, înot și Canalul Mânecii. Aștept propuneri.

zerofotbal.ro: Se spune despre englezi că sunt reci toată săptămâna și se încălzesc doar vineri seara în jurul pub-urilor? Tu cum îi simți?

Cristina Nicolae: Probabil generalități există despre fiecare nație în parte. Până să plec toată lumea îmi spunea că n-o să-mi placă din cauza vremii dar eu nu am simțit niciun impediment. La fel și cu oamenii. Atragi ceea ce ești. Eu am dat peste oameni profesionaliști și educați. Disciplina e cuvântul de ordine în bazin. Nu o să auzi niciodată vreun coleg că spune “nu pot” sau “nu vreau” la 5.30 dimineața când avem antrenament.. Pentru ei este o jignire.

cristina3zerofotbal.ro: Te preocupă să citești gândurile oamenilor? După câtă vreme crezi că poți să cunoști un om?

Cristina Nicolae: Din moment ce vreau să devin psiholog criminalist, aș spune că da. Pentru mine, omul este cel mai mare mister, o sursă inepuizabilă de informații. Mereu am fost curioasă să aflu ce gândesc oamenii despre mine sau să înțeleg ce anume influențează mintea să acționeze într-un anumit fel. Încerc să îmi dezvolt cât mai mult cunoștințele în acest domeniu, pentru a reuși să mă cunosc în profunzime. Pentru mine, este fascinant și mereu mi-a plăcut să știu mai multe lucruri decât alții. Ca să răspund și la întrebare, poti sa cunosti un om si după mărimea semnăturii lui dar nu toată lumea știe asta. Cel mai important însă este să deschizi ochii cu adevărat. Timpul e irelevant.

zerofotbal.ro: Fără a ține cont acum de părerile oamenilor, tu ce gândești despre tine?

Cristina Nicolae: Mă consider cel mai mare critic al meu. Mereu știu că e loc de mai bine, sunt o perfecționistă desăvârșită. Dar sunt conștienta de calitățile și defectele mele. Ca orice om, am și zile bune și zile mai puțin bune. Sunt o fire veselă și cred că asta îi face pe oameni să se simtă confortabil în preajma mea. Restul e cancan 🙂 .

zerofotbal.ro: 🙂 Ultima carte citită? Ultimul film bun pe care l-ai văzut?

Cristina Nicolae: Momentan citesc niște cărți de research despre cyberbullying. Sunt curioasă să aflu mai multe despre fenomenul acesta. Nu este chiar un film recent văzut, dar m-a impresionat The theory of everything.

zerofotbal.ro: Ultimul om bun pe care l-ai descoperit?

Cristina Nicolae: Am întâlnit numai oameni buni în ultimul timp. Așa îmi place mie să cred. Pentru că pe ceilalți îi ignor.

zerofotbal.ro: Nici eu n-am motive să-i bag în seamă. 🙂 Mulțumesc Cristina!

Cristina Nicolae: Și eu mulțumesc. A fost o plăcere.

Cristina Nicolae

Cristina Nicolae
Cristina Nicolae
Cristina Nicolae
Cristina Nicolae
Cristina Nicolae
Cristina Nicolae
Cristina Nicolae
Cristina Nicolae
Cristina Nicolae
Cristina Nicolae
Cristina Nicolae
Cristina Nicolae
Cristina Nicolae
Cristina Nicolae
Cristina Nicolae
Cristina Nicolae
Cristina Nicolae
Cristina Nicolae
Cristina Nicolae
Cristina Nicolae
Cristina Nicolae
Cristina Nicolae
Cristina Nicolae
Cristina Nicolae
Cristina Nicolae
Cristina Nicolae
Cristina Nicolae
Cristina Nicolae
Cristina Nicolae
Cristina Nicolae
Cristina Nicolae
Cristina Nicolae
Cristina Nicolae
Cristina Nicolae

 
 
 
%d bloggers like this: