Foto, interviu cu antrenorul emerit Dumitru Lecca

“Organizarea la Cluj a Campionatului European bucură întreaga suflare baschetbalistică românească!”

zerofotbal.ro: Antrenor pentru multe din loturile naționale ale României de-alungul timpurilor, antrenor emerit începând cu 1997… vreau să te întreb cum vezi mișcările care au avut loc în baschetul european și în baschetul românesc în ultimii ani?

Dumitru Lecca: Mă pot referi la două planuri. Pe plan organizatoric baschetul, atât cel european cât și cel românesc, urmează direcția evoluției politice. Globalizarea a determinat orientarea masivă a cluburilor spre jucători străini. Masiv și general, chiar și în țări cu tradiție și număr mare de jucători autohtoni valoroși. Diferența dintre Europa și noi o fac bugetele, firesc în defavoarea noastră. Pe plan tehnic baschetul a devenit un joc mult mai fizic, cu jucători mai înalți și mai puternici. În același timp importul important și permanent de jucători a condus la o simplificare a tacticii colective de atac, greu de pregătit în ritmul schimbărilor de jucători. Asistăm și la o schimbare referitoare la specializarea pe posturi, jucătorii care pot acționa cu succes pe mai multe posturi fiind astăzi majoritari. A crescut mult și ponderea defensivelor, unde însă, pe lângă marile progrese ale tehnicii și tacticii individuale, putem observa și noi tactici colective. Ele sunt accesibile, fiind mai ușor de implementat decât cele pentru atac și fiind în general cunoscute de toți sportivii de o anumită valoare. Diferențele, la acest plan tehnic, dintre noi și Europa, țin tot de bugete, jucătorii pe care ne permitem să-i aducem neavând valoarea celor din marile echipe. Progresul este însă evident. Se joacă și la noi mai repede și mai sus și asta se vede atât în nivelul campionatului cât și în unele performanțe internaționale notabile ale echipelor noastre de club.

zerofotbal.ro: Investițiile sunt deci, determinante. Legat și de bani…cum a fost viața de baschetbalist în România, și cum e acum?

Dumitru Lecca: Există mari diferențe. Până în 1989 a fost vorba de un profesionism mascat. La cluburile sindicale eram încadrați formal în diferite întreprinderi de stat, fără a presta altceva înafară de baschet, dar în general cu remunerații mici. La cluburile militare (Steaua, Dinamo) sportivii erau încadrati ca militari sau civili, în functie de valoare, tot așa, pe la diferite unități. Nici aici nu erau remunerații spectaculoase. Se mai adăugau mese la cantine și pentru militari, drepturile corespunzătoare (haine, medicamente). După 1989 s-a încercat alinierea la legislația europeană, cu sportivi plătiți pe ștatele de plată ale cluburilor. Și aici s-au folosit multe artificii, pentru a remunera sau completa remunerațiile sportivilor, generate și de o legislație care nu a sprijinit deloc sportul. Oricum, sumele au fost mult mai mari, fără însă a ne compara cu cluburile mari din alte țări. Din păcate, sistemul prost articulat, nesprijinit legislativ, nu a dat posibilitatea (rare excepții) creării unor programe performante pe mai mulți ani, nesiguranța bugetelor fiind definitorie, cu toate implicațiile ei negative.

zerofotbal.ro: Până de curând, România a organizat foarte puține evenimente în baschetul european. Țin minte Universiada în 1980. Unde vezi meritele pentru organizarea la Cluj a Campionatului European din toamna asta?

Dumitru Lecca: În primul rând o organizare care bucură întreaga suflare baschetbalistică românească. Meritele, după părerea mea, revin tuturor celor care au reusit, în premieră, o acțiune în echipă. Numai acțiunea colectivă a factorului politic, local și federal a făcut posibilă această reușită. De evidențiat contribuția importantă a lumii baschetului, prin mulți reprezentanți ai săi, cu funcții importante sau mai puțin importante sau doar microbiști.

zerofotbal.ro: Cum vezi staff-ul tehnic al echipei României? Alături de Marcel Țenter, au fost cooptați și Scott Simpson (scouter pentru New York Nicks), recomandat de Gheorghe Mureșan în poziția de consultant, dar și Cătălin Burlacu, ca antrenor secund.

Dumitru Lecca: Nu pot răspunde decât cu crezul pe care l-am promovat de-a lungul întregii mele cariere și anume că staff-ul tehnic trebuie să fie hotărât de antrenorul principal. Sper că și aici este vorba de opțiunile lui Marcel Țenter și atunci totul este în regulă.

zerofotbal.ro: Legat de schimbul de generații… dintre antrenorii români care sunt pe val acum pe care ai paria?

Dumitru Lecca: Istoria baschetului românesc a demonstrat că avem un uriaș izvor de talente și cred că și actualul “val” o confirmă. Dintre tinerii, deja confirmați de stagii în prima ligă, personal aș merge pe mâna lui Cristi Achim, cu convingerea însă că nu e singurul care va performa.

zerofotbal.ro: Spania, Croația, Cehia, Ungaria și Muntenegru. Pe care dintre ele le putem bate?

Dumitru Lecca: Sigur, la război, nu poți să te duci gata învins. Cred totuși că Spania, Cehia și Croația sunt adversari, în condiții normale, foarte, foarte greu de învins. Din păcate și Muntenegru sau Ungaria, cu jucători mai bine cotați pe plan internațional, nu sunt adversari ușori, dar cred că ne oferă mai multe șanse.

zerofotbal.ro: Da. Ușor n-o să fie. Pe cine vezi campioană europeană?

Dumitru Lecca: Dacă se va prezenta cu echipa anunțată la Cluj, Spania.

zerofotbal.ro: Slovenia l-a naturalizat luna trecută pe Anthony Randolph, pivotul de culoare al lui Real Madrid. Trei americani sunt aproape de a fi naturalizați și de România. Cum vezi “transferurile” astea care se practică tot mai mult în Europa?

Dumitru Lecca: Cu riscul de a fi considerat tradiționalist sau chiar retrograd, trebuie să recunosc că nu-mi plac. Spre exemplu, marea Rusie cu antrenor și jucători străini parcă supăra la vedere. Asta este însă epoca și trebuie să ne aliniem. Din păcate legea o fac și aici bugetele și asta nu ne avantajează. Cred însă că important e un lucru, și anume ca aceste naturalizări , ca și importul masiv de străini la cluburi, să nu afecteze “producția” de jucători autohtoni valoroși. Avem exemplu multor țări din fruntea eșalonului… Spania, Franța, unde lucrurile așa funcționează.

zerofotbal.ro: O vorbă, un gând despre … Mihai Nedef?

Dumitru Lecca: Regretul uriaș că trebuie să vorbesc la trecut despre un mare profesor, antrenor și sportiv

zerofotbal.ro: Michael Jordan?

Dumitru Lecca: Un monument pentru istoria baschetului.

zerofotbal.ro: Vlad Moldoveanu?

Dumitru Lecca: Bucuria de a avea în generația de azi un continuator al tradițiilor românești valoroase sub panourile Europei.

zerofotbal.ro: Sportivul preferat?

Dumitru Lecca: Din istoria baschetului românesc, fără îndoială, Andrei Folbert.

zerofotbal.ro: Mulțumesc mult!

Dumitru Lecca: Cu drag.

 

 
 
 
%d bloggers like this: