Foto, interviu Irina Bulmaga

zerofotbal.ro: Bună Irina. Vreau să te întreb mai întâi ce-ți place mai mult… albul sau negru?

Irina Bulmaga: Bună. Mai nou îmi place mai mult să joc cu negru. E puțin ciudat, pentru că albul e cel care mută primul și are teoretic avantajul deschiderii.

zerofotbal.ro: Care e deschiderea ta preferată?

Irina Bulmaga: Siciliana. Apărarea siciliană.

zerofotbal.ro: Când, cum te-ai îndrăgostit de șah, de rege, regină…de lumea asta?

Irina Bulmaga: Păi…pe la cinci ani bunicul m-a învățat cum se mută piesele și cum ai mei mă lăsau vara la bunici..

zerofotbal.ro: Și vă jucați toată ziua! 🙂

Irina Bulmaga: 🙂 La început nu…era o mică tortură. Îmi aduc aminte bine… era o poziție cu nenumărate posibilități de mat și trebuia să le găsesc pe toate. Mi-a luat o vară până le-am găsit!

Atunci a început dar cred că mi-a plăcut cel mai mult șahul când am început să particip la turnee și au apărut primele victorii. J

zerofotbal.ro: Victorii…multe. Campioană și în Moldova și în România, medaliată cu bronz pentru România la Olimpiada de Șah din 2014, câștigătoare în multe turnee…Pe care dintre medalii, cupe, premii le prețuiesti mai mult?

Irina Bulmaga: Fiecare medalie și loc întâi îmi aduce aminte de anumite turnee unde am avut momente bune sau partide interesante. Din punct de vedere sportiv, prima dată când am câștigat toate cele trei titluri în România, la șah rapid, blitz și dezlegări a fost un moment important, pentru că abia mă mutasem din Moldova și nu eram înca printre cele mai bune șahiste din România. Apoi, Olimpiada din Norvegia, unde am iesit pe locul trei la masa patru, ceea ce a fost o performanță dar și prima medalie pe care am luat-o la Campionatul de senioare al Moldovei pe când aveam doar 14 ani. A fost foarte aproape de sufletul meu fiindcă am fost cea mai tânără campioană a Moldovei.

zerofotbal.ro: Da, cred. Ești în primele 100 în clasamentul FIDE, 51 în clasamentul clasic al șahistelor lumii și a 54-a în șahul rapid. Care dintre cele doua moduri de a juca șah e mai aproape de tine?

Irina Bulmaga: În ultimul timp a început să-mi placă mai mult să joc șah rapid. Am început să particip la mai multe turnee de genul ăsta. În anii trecuți jucam 2-3 maxim.

Anul trecut, Campionatul Mondial de Șah rapid și blitz s-a organizat în Arabia Saudită și a fost un fond de premiere nemaipomenit pentru șah, locul întâi la fiecare probă primind 80.000 euro și o statuetă de aur. N-am evoluat prea bine acolo pentru că decizia de a participa a fost luată din scurt și n-am avut timp să mă pregătesc, dar mi-a plăcut ideea, anul ăsta am decis să particip la cât mai multe turnee de șah rapid și chiar weekend-ul trecut am luat locul doi la un turneu, aici în București, întrecând mulți maeștrii internaționali. Îmi place mai mult șahul rapid și blitz pentru că se joacă mai multe partide într-o zi iar dacă pierd o partidă n-am prea mult timp să mă chinui cu regretele.

zerofotbal.ro: Trecând peste numele Karpov, Kasparov sau Anna Ushenina…sunt mereu mulți șahisti, șahiste din spațiul ex sovietic în vârfurile clasamentelor. Cum explici asta?

Irina Bulmaga: Explicația e simplă. Au avut și au o școală foarte bună. Cei mai buni maeștri, maeștri internaționali, proveneau din Rusia, Ucraina, sau la femei din Gerorgia, care are o tradiție foarte mare în șahul feminin. Și așa e și acum.

zerofotbal.ro: Cât de importantă e psihologia în șah?

Irina Bulmaga: E extrem de importantă! Ai ochit exact la punctul meu slab. Din cauza aspectelor psihologice încă nu sunt la nivelul la care aș putea fi. Simt că joc mai bine decât arată coeficientul meu ELO dar sunt o fire foarte emotivă și am avut multe concursuri unde n-am făcut față emoțiilor din ultima rundă, presiunii de a fi în fruntea clasamentului spre finalul turneului.

Când am participat la ultimul meu campionat mondial de juniori U20, am condus 10 runde, n-am pierdut nici o partidă în fața favoritelor dar în ultimele trei runde, jucând cu niște jucătoare mult sub nivelul meu am făcut doar jumătate de punct din 3 și am terminat pe locul 5. De atunci am încercat prin diferite metode să trec peste emoții și chiar mă gândesc să lucrez cu un psiholog sportiv.

zerofotbal.ro: Cum ai făcut pasul din Moldova în Romania? Cât de firesc ți s-a părut acest pas?

Irina Bulmaga: N-a fost o decizie ușoară pentru că trebuia, la 16 ani, să mă mut în alt oraș, fără părinți. Mă gândeam că nimeni de la club n-o să mă placă, or să zică: fata asta a venit din Moldova pe locul nostru, o să ne ia medaliile… Dar, spre surprinderea mea, am avut parte de o primire foarte ok și mi-am făcut repede prieteni.

zerofotbal.ro: Ți-ai dori ca Republica Moldova să facă și ea un pas spre România?

Irina Bulmaga: Bineînțeles că ar fi ceva fain și ar avea multe avantaje și Moldova și România, numai că… sunt puține speranțe.

zerofotbal.ro: Îți plac sărbătorile pascale? Când sărbătorești Paștele?

Irina Bulmaga: Sărbătorim ca în România, totul pe nou, numai că în ultimii ani Paștele îl tot prind la Campionatul European, anul trecut la Riga, anul ăsta în Slovacia…Dar poate voi avea parte de o binecuvântare la una dintre partidele de acolo. 🙂

zerofotbal.ro: Îți doresc asta. Sportivul preferat?

Irina Bulmaga: Sportivii preferați… sunt doi tenismeni, care-mi plac foarte mult, Djokovici și Federer. Am citit cartea lui Djokovici, foarte interesantă. Mi-a plăcut pentru că mereu se gândea cum să devină mai bun, ce să schimbe, ce să facă și cumva coincide cu gândurile pe care le-am avut și le am și eu.

zerofotbal.ro: Scriitorul preferat?

Irina Bulmaga: Am cartea mea preferată. Lupul de stepă de Hermann Hess. E o carte pe care am citit-o de două ori și aștept cu nerăbdare momentul în care s-o recitesc. 🙂

zerofotbal.ro: Ai un moment preferat dedicat lecturii?

Irina Bulmaga: Deobicei e momentul ăla când pare că nimic nu-ți iese și totul merge la vale.

zerofotbal.ro: Artistul preferat?

Irina Bulmaga: Îmi place rock-ul și mai nou muzica clasică, Bach. Am chiar și o simfonie preferată, Simfonia în G minor. Mi se pare genială deși e mai puțin cunscută.

zerofotbal.ro: Mulțumesc Irina! Să ai o primăvară frumoasă!

Irina Bulmaga: Mulțumesc!

 
 
 
%d bloggers like this: