Foto, interviu Iulia Matei

zerofotbal.ro: Bună Iulia! Născută fiind în ultima zi a anului, începuturile și finalurile au cu siguranță o încărcătură mai mare pentru tine așa că vreau să te întreb cum ai început handbalul și cum îți dorești acum să fie finalul carierei?

Iulia Matei: Bună! Pot spune că am avut la început de drum câteva oportunități pierdute datorită zilei mele de naștere, respectiv 31 decembrie. Puteam să fiu în 1998 și asta îmi acorda câteva șanse în plus, dar am considerat că la un moment dat o să fie un avantaj. Am început să practic handbalul în orașul meu natal, Drăgășani. Un orășel micuț, dar la vârsta aceea mi se părea suficient. Totul a început la ora de sport. Nu semăna a handbal atât de mult, pentru că toată lumea se înghesuia să prindă mingea și să dea la poartă. Din clasa mea m-am evidențiat prin dorința de a da gol, prin forța pe care o aveam și prin dorința de a mă arunca după minge cu orice preț. A fost amuzant că mereu mă alegeau băieții în echipa lor. Nu mă gândesc la un final de carieră pentru că acum e abia începutul. Asta consider. Mai am puțin și fac 20 de ani și acum vine partea de care ar trebui să profit cel mai mult. Anii în care ești senioare și trebuie să dovedești.

zerofotbal.ro: Ai adunat ceva victorii și titluri și până acum, cu CSM București și chiar cu Dinamo. Care au fost momentele cele mai frumoase petrecute de tine pe parchet pana acum?

Iulia Matei: Da. După perioada petrecută la Vâlcea, de unde am plecat la 16 ani și am continuat la CSM București, am evoluat la un nivel foarte înalt, câștigând doi ani la rând titlul de campioană națională cu echipa din București. Un proiect nou pe atunci, dar care mi-a adus o experiență în plus. Am lucrat cu antrenori români (inclusiv domnul Costică Buceschi), dar și străini (Kasper Stoltz). Am avut multe de învățat . Cele mai frumoase momente au fost acelea când ne impuneam în fața oricărei echipe și în mod special când, după un an de muncă, ne puneam medaliile de aur la gât.

zerofotbal.ro: Cum vezi Dinamo București azi? Locul 9 în Divizia A. Merge în direcția bună?

Iulia Matei: Dinamo București este o echipă ce s-a înființat anul trecut. La capitolul handbal feminin nu are tradiție, dar își dorește performanțe mari . După ce nu s-a reușit promovarea anul trecut, proiectul a continuat cu alt lot. Mai tânăr, mai dornic, cu fete ce fac parte din lotul național, cu fete valoroase, cu jucătoare din străinătate aduse să întărească lotul . Locul 9 din momentul acesta nu este unul ce edifică valoarea acestei echipe. Ne-am adunat puțin mai târziu și am avut câteva dificultăți cu transferurile. Acum lucrurile stau bine și am încredere că de acum încolo nu o să mai stea nimeni în calea victoriei acestei echipe în sezonul 2017-2018.

zerofotbal.ro: Apropo de jucătoarele din străinătate… cum o vezi pe Angela Todorovska? Va fi de ajutor?

Iulia Matei: Despre Angela pot să spun că este o fată SUPER . De ce? Pentru că se face plăcută oriunde ar merge. Este foarte smart, ca să zic așa . În joc este creativă și foarte calculată, are o agresivitate bună în apărare și e genul de jucătoare în care ai încredere că o sa ia o decizie bună. Acum, vorbind despre ea înafara antrenamentelor, pot spune că a învățat deja romană binișor și înțelege aproape tot ce se spune în română. Știe să se și distreze și oricând știe sa facă o glumă bună. Mă bucur că o am în echipă.

zerofotbal.ro: Spune-mi și cum merge refacerea ta. Ce mai fac oasele tale metatarsiene?

Iulia Matei: După o lună și jumătate de pauză, mă simt bine. Am sperat să nu ajung la operație și am încercat să am grijă în perioada aceasta. Mă bucur că am intrat la antrenament, chiar dacă nu la capacitate maximă. Mi-am propus deja să fiu în cea mai bună formă cât de repede .

zerofotbal.ro: Cum te împaci cu contactele fizice din timpul meciurilor?

Iulia Matei: Cred că asta este partea cea mai interesantă la handbal. Lupta cu adversarul. Am ales de la bun început un sport de contact pentru că întâmpini dificultăți și trebuie să fii cât mai inovativ ca să poti să-l depășești.

zerofotbal.ro: Sportivul preferat? Scriitorul preferat? Cadoul preferat…de Crăciun?

Iulia Matei: Nu pot spune că am un sportiv preferat. În general îmi aleg modele de sportivi după atitudinea acestora. În sport atitudinea face diferența. Nu am un scriitor preferat, în schimb am început sa citesc autobiografii. Am terminat recent cartea scrisă de tenismenul André Agassi și acum am început-o pe cea a lui Zlatan Ibrahimovic. Nu știu ce cadou aș prefera de Crăciun… să fiu alături de cele mai dragi persoane.

zerofotbal.ro: Ai multe persoane dragi? Ai mulți prieteni?

Iulia Matei: Da, am foarte multe persoane dragi. În primul rând familia, pentru că este cea mai importantă. Mama mea, tatăl meu, care locuiesc încă în județul Vâlcea. Aici aproape de mine îl am pe fratele meu mai mare, student la arhitectură. Mai am câțiva prieteni foarte dragi, pe care îi știu de ani de zile. Genul de prieteni care o să rămână cred pentru toată viața, indiferent de locul în care ne va duce viața.

 

zerofotbal.ro: O vorbă despre … Bianca Bazaliu?

Iulia Matei: Bianca Bazaliu a fost colega mea de echipă la CSM București. Este genul de sportivă care-și dorește să câștige și își focusează toată viața pe handbal. Nu cred că aș vedea-o făcând altceva cu atâta plăcere. E ambițioasă și mă bucur că își dă silința la echipa mare și își joacă șansa. Are tupeu și asta-mi place . Sper să jucam din nou amândouă la aceeași echipă.

zerofotbal.ro: Regele Mihai I?

Iulia Matei: Am aflat chiar de la tine despre moartea Regelui. Consider că a fost opusul monarhului ofensiv, a avut o personalitate diferită. Mutarea pe care a făcut-o pe 23 august, întorcând armele împotriva Germaniei i-a confirmat personalitatea și autoritatea.

zerofotbal.ro: Mulțumesc Iulia!

Iulia Matei: Îți mulțumesc mult și eu. Mi-a făcut plăcere.

 
 
 
%d bloggers like this: