Foto, interviu Johanna Toth

zerofotbal.ro: Bună Johanna! Vreau să te întreb dacă vezi poloul românesc în creștere. În ultima vreme cu siguranță s-a creat mai multă efervescență, mai ales în jurul echipelor bucureștene.  

Johanna Toth: Poloul feminin este într-o continuă creștere. Asta se vede în primul rând în evoluția jucătoarelor, în performanțele obținute și nu în ultimul rând, să ținem cont de faptul că la categoriile inferioare de vârstă se participă la calificări pentru turneele finale sau chiar la competițiile propriu-zise. Suntem în continuă dezvoltare, pe o linie ascendentă, și asta se vede de la an la an. 

 zerofotbal.ro: Ai jucat câțiva ani în campionatul Ungariei. De ce ai revenit în România? 

Johanna Toth: Pe lângă motive de altă natură, cel mai mult a contat pregătirea pe care a trebuit s-o fac pentru calificările la Campionatului European. Îmi era aproape imposibil s-o fac jucând în campionatul maghiar, unde aveam foarte multe meciuri.

zerofotbal.ro: Am înțeles. S-a strâns o echipă bună la Rapid. După câștigarea Cupei României ce victorii îți mai dorești să vină pentru voi? 

Johanna Toth: Să ne clasăm pe prima poziție în campionat și pe lânga asta, pe plan international participarea la cât mai multe competiții cu nivel ridicat.

zerofotbal.ro:  Ce ambiții aveți în Danube Water Polo League, competiția la care participați în această primăvară și unde vă luptați și cu fosta ta echipă, ZF Eger? 

Johanna Toth: Luptăm pentru a ne clasa pe primele trei locuri, avem șanse. Din păcate când am avut meci cu fosta mea echipă nu au fost prezente toate coechipierele pentru a atinge potențialul maxim. Au lipsit două jucătoare de bază și a contat foarte mult.

zerofotbal.ro: Cum vezi atmosfera la echipă. Există plusul acela care vine dinspre publicul rapidist?

Johanna Toth: Atmosfera la echipă e foarte bună. Simt că formăm o echipă și că toate fetele avem scopuri comune. Antrenorul ne-a unit și ne-a învățat cum să ieșim mai bine în evidență, atât pe plan individual, cât și colectiv. Legat de galerie, cred că s-a văzut la finala Cupei României ce aport au avut, cum ne-au susținut și felul în care au fost lângă Rapid. Publicul din Giulești este aparte, este unul deosebit și ne va ajuta mereu în momentele cheie.

zerofotbal.ro: Apropos de momentele cheie… care au fost momentele care te-au marcat cel mai mult în bazin ? Fiind între cele mai bune poloiste românce ale momentului bănuiesc ca au fost multe. Când te-ai simțit fericită, împlinită?

Johanna Toth: Anul trecut am avut un meci important cu naționala Germaniei. Deși nu ne-am calificat la Campionatul European, am reușit să ne impunem în acel meci la 5 goluri diferență. A fost o victorie fabuloasă și o să rămână o amintire frumoasă. În acest sezon câștigarea Cupei României mi-a dat un sentiment foarte plăcut așa cum am simțit  de-a lungul anilor după mai toate meciurile, campionatele sau cupele câștigate.

 zerofotbal.ro: Cum trăiești meciurile naționalei României, mai ales din postura de căpitan de echipă?

Johanna Toth: Este o onoare pentru mine să fiu căpitan pentru echipa națională, să știu că munca mea se reflectă în rezultatele obținute. Îmi place să știu că pot să ajut fetele, să le motivez și să ne bucurăm împreună pentru succesul echipei. Cel mai mult mă bucură faptul că de la început am fost în circuitul echipei naționale și că am pus umărul la clădirea acestui parcurs ascendent al poloului feminin la nivel internațional. Pentru mine este o mândrie și o onoare că am luat parte la întreaga dezvoltare a poloului feminin din România!

zerofotbal.ro: Te cred! La viitor te-ai gândit? După ce nu vei mai intra în bazin vei mai ajuta poloul românesc?

Johanna Toth: Poloul a fost întotdeauna important pentru mine, o parte din viața mea și cu timpul mă voi gândi cum voi putea contribui în viitor la dezvoltarea acestui sport.

zerofotbal.ro: Fără să aibă legatură cu poloul…ce te face veselă și ce te face să fii tristă? 

Johanna Toth: Sunt o persoană fericită! Ca să devin tristă, trebuie cu adevărat să se întâmple ceva catastrofal. Singurele lucruri care-mi mai creează supărări minore sunt cauzate de lipsa somnului și a mâncării suficiente . 🙂

zerofotbal.ro: 🙂 În ultimii ani, Oradea a devenit un oraș tot mai frumos. Spune-mi cum vezi tu Oradea și cum vezi Bucureștiul?

Johanna Toth: Ambele orașe sunt frumoase, dar foarte diferite din multe puncte de vedere. Bucureștiul este un oras mare, cu mulți oameni, unde toată lumea este pe fugă pentru a rezolva cât mai multe probleme. Atmosfera este foarte antrenantă, diferită față de Oradea. În București trebuie să fii mereu în priză. Oradea este un oraș mic, cochet, care a prins o nouă viață de când a fost refăcut și este într-o continuă dezvoltare, numai că acolo stilul de viață este altfel, mult mai liniștit, oamenii sunt mult mai calmi. M-am adaptat foarte bine în București. Îmi place atmosfera, îmi place că mereu găsești câte ceva de făcut, dar este un singur lucru care mă supără, traficul foarte aglomerat. Oradea este locul unde fug “la mama acasă”, acolo-mi găsesc liniștea, mă relaxez și îmi încarc bateriile pentru ce urmează. Cu toate că sunt două orașe total diferite din toate punctele de vedere, sunt două orașe pe care eu le îndrăgesc foarte tare și care mă ajută și în dezvoltarea mea ca om.

zerofotbal.ro: Și eu pot spune asta, sunt căsătorit cu o oradeancă.  🙂 Îmi spui poveștile tatuajelor tale? 

Johanna Toth: Am un tatuaj pe spate cu semnul de la EKG și o minge de polo… îți dai seama ce înseamnă pentru mine. Într-adevăr sunt mulți sportivi care își fac acest tatuaj dar pe mine nu mă deranjează deloc. Nu am făcut-o pentru că e o modă, reflectă ce simt față de acest sport. Da… iubesc acest sport. Îmi dă energie chiar dacă antrenamentele îmi iau energie. 🙂

Celălalt tatuaj este semnul de la cancerul mamar. Am avut o situație neplacută în familie dar această perioadă s-a încheiat cu bine. Îmi amintește de curajul ei și bineînțeles este un semn de respect față de ea și față de toate femeile care luptă sau au luptat cu această boală.

zerofotbal.ro: Frumos! Mulțumesc mult!

 
 
 
%d bloggers like this: