Foto, interviu Maria Boldor, campioană en-titre la floretă

zerofotbal.ro: Bună Maria. Îmi pare bine că vom vorbi împreună…despre tine. Ai devenit campioană națională încă din primul an în care ai devenit senioară. Care au rămas provocările pentru tine…pentru anul ce începe, pentru anii viitori?

Maria Boldor: Bună. În viitorul apropiat îmi doresc să obțin o medalie la europenele U23. E o motivație… pentru asta mă lupt.

Zeofotbal.ro: Ai mai fost medaliată la europene, bronz…

Maria Boldor: Da, la europenele de juniori. Pe termen lung îmi doresc foarte tare să ajung la Olimpiada din 2020 și să fac acolo și un rezultat, că doar n-o să mă duc doar să fiu prezentă. 🙂

Zerofotbal.ro: Da. Ar fi frumos.

Maria Boldor: Da, și greu. Ar fi un început, pentru că aș vrea să ajung și la cea din 2024. Mă antrenez foarte mult cu gândul de a ajunge la Olimpiadă.

zerofotbal.ro: Victorii multe scrise cu floreta ta și ca junioară si mai apoi…Cupa Mondială, Campionatele Naționale, Cupa României. Care dintre victorii îți e mai aproape?

Maria Boldor: Cupa Mondială de la Bratislava a fost extrem de binevenită și m-a bucurat foarte tare. A fost în ultimul meu an de juniorat, acum 2 ani și spun și acum că a fost unul dintre cele mai grele concursuri din circuit. Recunosc că atunci nu m-am așteptat să câștig. Obiectivul meu a fost să trag cât mai bine și am abordat concursul asalt cu asalt. Mă întrebau colegele…cu cine tragi? care-i următorul asalt? și le răspundeam…nu știu ! Nu din nepăsare, nici nu voiam s-aud cu cine voi trage, verificam tabloul doar ca să văd la ce pistă voi trage și la ce oră iar adversara …doar cu 10 minute înainte. Am dat cea mai bună scrimă a mea și am avut și un rezultat pe măsură. M-am bucurat foarte tare!

zerofotbal.ro: Cred și eu! Sunt sportive care trag și la floretă și la spadă .Te-a tentat vreodată?

Maria Boldor: Să mut arma…da…m-a tentat, ca distracție. E distractiv pentru mine și e o formă de a mă rupe de ce fac eu, dar tot în branșa asta…tot în scrimă. Când mai fac o pauză, mă mai duc să trag la sabie sau la spadă, câteva antrenamente. Am făcut asta, dar să schimb arma definitiv nu. E o provocare să încerc și lucruri noi

zerofotbal.ro: Ce înseamnă Steaua pentru tine?

Maria Boldor: Nu vreau să fie loc de clișee. Fără clișee, Steaua ține de suflet. Am crescut acolo. Tatăl meu a activat și activează la Clubul Steaua iar când eram mică și trebuia să ne scoată în parc, el ne scotea pe terenul de rugby! De atunci pentru mine, Steaua e a doua casă…la propriu! Fără clișee!

zerofotbal.ro: Cât de importantă este în scrimă inteligența emoțională? Tu când ai emoții?

Maria Boldor: E foarte importantă! Am emoții la competiții dar am învățat să le estompez. N-am găsit încă emoțiile acelea pozitive. Pentru mine emoțiile nu sunt decât mici piedici. Sper că voi ajunge să controlez inteligența emoțională și voi ajunge să mă cunosc pentru că este extrem de important. Emoționalul afectează psihicul, mentalul și …avem nevoie de control chiar și la antrenament. Te enervezi și poți distruge un antrenament. Lucrez extrem de mult legat de inteligența emoțională. Trebuie să te cunoști mai întâi pe tine…

zerofotbal.ro: Și cu psihologi?

Maria Boldor: Da. Îi consider indispensabili în orice domeniu, darămite în sport. Lucrez cu psihologi, psihoterapeuți. Antrenorul, oricât ar încerca nu e un supererou, să fie și medic și psiholog și…

Zerofotbal.ro: Deși la noi se divinizează omul care e bun la toate… 🙂

Maria Boldor: Da. Avem însă libertatea de a căuta ajutor și… ajutorul nu e dat de cel care vine cu o soluție în traistă pentru tine ci de cel care te ajută să cauți, să găsești. De aceea nu voi regreta niciodată că m-am apucat de sportul acesta. Nu m-aș fi cunoscut, nu mi-aș fi descoperit laturile…cât de rea pot să fiu , cât de bună pot să fiu, cât de slabă pot fi, cât de puternică pot fi. Nu cred că m-aș fi întâlnit cu situații care să mă ajute să descopar asta în viața de zi cu zi până la vârsta asta.

zerofotbal.ro: Când nu ești pe planșă, temperamentul tău se schimbă? Ce fel de temperament ai când ești departe de floretă?

Maria Boldor: Slavă cerului am din toate! În general sunt o fire colerică și pe planșă și în afara ei. Nu se schimbă. Pot să spun doar că la antrenament sunt puțin mai încordată, probabil mai concentrată, am mai multe nereușite decât reușite și …sunt mai serioasă acolo decât în viața de zi cu zi.

zerofotbal.ro: Îți place să fii îndrăgostită? A fost 14 februarie…

Maria Boldor: Nu 🙂 . Nu cunosc istoria zilei de 14 februarie, și…nu.

zerofotbal.ro: Spune-mi despre numele tău. Îți place? Regina Maria? Fecioara Maria?

Maria Boldor: Eu mă regăsesc în numele meu. Mă cheamă și Beatrice și numele âsta îmi place foarte mult. Și în școala generală și în liceu mi s-a spus Beatrice. Pot spune chiar că îmi place mai mult Beatrice decât Maria. 🙂

zerofotbal.ro: O vorbă sau două despre …Mălina Călugăreanu?

Maria Beatrice Boldor: Suntem colege de 8 ani, de când am intrat amândouă în lotul de cadeți și am crescut împreună. Eram două fete mici, habar n-aveam pe ce lume ne aflam, dar extrem de mândre că am fost cooptate pentru lotul național. Am crescut ușor, ușor și valoric pe planșă și ca persoane…una lângă alta. Fiind și colege de club, am fost și suntem împreună mereu, și la antrenamente și în cantonamente și în deplasări și la competiții și…încă ne suportăm 🙂 .

zerofotbal.ro: Laura Badea (Cârlescu)?

Maria Beatrice Boldor: Mereu a încercat să fie aproape de mine, tot timpul mi-a dat sfaturi bune, pe care am încercat să le pun în practică. O admir extraordinar de mult pentru ceea ce a făcut ca sportivă… unica româncă ce a fost campioană olimpică la floretă.

zerofotbal.ro: Scriitorul preferat?

Maria Beatrice Boldor: Am citit de curând o carte. Mi-a plăcut foarte mult. Maestrul și Margareta, de Mihail Bulgakov. Mi-a plăcut mult prea mult.

zerofotbal.ro: Artistul preferat?

Maria Beatrice Boldor: Salvador Dali. Și actorii români îmi plac: Oana Pellea, Maia Morgenstern, Florin Zamfirescu.

zerofotbal.ro: Sportivul preferat?

Maria Beatrice Boldor: Sunt mulți care îmi plac foarte mult. Camelia Potec, Novak Djokovic, Roger Federer, Arianna Erigo, Simona Gherman. Mulți!

zerofotbal.ro: Mulțumesc Maria! Să ai un an cât mai bun!

Maria Beatrice Boldor: Mulțumesc foarte mult!

 
 
 
%d bloggers like this: