Foto, interviu Ștefania Dospin

stefi

zerofotbal.ro: Bună Ștefania. Vreau să te întreb cât ești de îndragostită de apă, de înot și… cum, când a-ți făcut cunoștință?

Stefania Dospin: Dragostea asta a venit încă înainte de a afla că înotul e un sport serios și nu doar o bălăceală. Să înot, să stau în apă, să fac acele mișcări fermecătoare mi se păreau lucruri uimitoare, ce nimeni nu le putea face și îmi doream să am contact cu apa cât mai des.

zerofotbal.ro: Cât te-a ajutat faptul că exista Bazinul Olimpic în Bacău? A fost un fel de Cupidon?

Stefania Dospin: Cel mai dureros a fost că nu am putut începe înotul la vârsta la care se încep toate sporturile. Prima dată când am pășit în Bazinul Olimpic de la Bacău a fost cu bunica mea, fiind acolo și secție de votare. Când m-am îndepărtat de ea să văd piscina mai de aproape, cu tribunele ei și tot, am rămas blocată și primul lucru pe care mi l-am zis a fost: “trebuie s-o conving pe mama să mă lase aici”. Nu știu cât m-a ajutat în performanță, nu am pretenții, pot să mă adaptez la orice bazin, dar mă bucur că am avut onoarea să fiu printre primii care au înotat în bazinul abia deschis la Bacău.

zerofotbal.ro: Ai cucerit an de an medalii la naționale, iar anul acesta ai avut la gât și bronz la balcaniada de la Oradea și aur la Internaționalele României de la București. Care dintre succese a fost cel mai aproape de inima ta?

Stefania Dospin: Toate medaliile mele sunt importante. Fiecare are povestea ei, cursa ei, timpul ei dar este adevărat că niciuna nu se compară cu medalia de bronz de la Balcaniada de juniori. Acolo a fost un nivel ridicat și mi-am dorit-o atât de mult încât și fără pregătirea necesară competiției, m-am ambiționat, am tras, iar când am terminat cursa și am văzut timpul pe tabelă încercam să îmi dau seama dacă e în dreptul numelui meu, să nu fie o greșeală.

zerofotbal.ro: Cum, unde reușesti să găsești motivația de a te autodepăși, de a scoate un timp mai bun?

Stefania Dospin: Sunt o fire competitivă. Trebuie să fiu cea mai bună în orice fac, în absolut orice fac, și când sunt în apă, și pe uscat, la școala, acasă și chiar când e vorba de relaxare. Mereu am avut obsesia ca orice fac să îmi iasă cât mai perfect, deși sunt conștientă că nu există perfecțiune. Trag pentru mine….să ajung cineva și să ajungă să se mândrească cu mine și persoanele care mă ajută.

stefi1zerofotbal.ro: Cât este de important antrenorul la înot? Pentru tine cât a fost de importantă colaborarea cu Silviu Șalgău?

Stefania Dospin: Colaborarea cu antrenorul este totul pentru mine. Atâta timp cât un antrenor mă montează psihic la antrenamente eu îi mut și munții din loc și fără a fi într-o stare fizică bună. La Bacău, când am început să lucrez cu domnul Silviu Șalgău am simțit că va apărea un salt uriaș în cariera mea și că urma să devin cineva în lumea înotului, cum de altfel s-a și întâmplat. Pe măsură ce creșteam însă, pretențiile creșteau și ele iar ceea ce aveam nevoie nu găseam într-un oraș mic ca Bacăul.

zerofotbal.ro: Bucureștiul cum îti place? Ce locuri îți plac în București?

Stefania Dospin: Bucureștiul e un oraș mare, aglomerat, plin de posibilități…nu se compară cu Bacăul. Prima dată când am ieșit din metrou, m-am panicat puțin. Erau clădiri peste clădiri, oameni foarte colorați…eram oarecum încântată să trăiesc într-un așa mediu dar și speriată să nu mă pierd, chiar începusem să folosesc GPS-ul.

zerofotbal.ro: Te pasionează și alte sporturi? Te-ai apropiat și de alte sporturi?

Stefania Dospin: Deși înotul a fost primul și unicul sport de performanță pe care l-am practicat am fost bună și la alergări ….am câștigat multe crosuri organizate la mine-n oraș, am jucat și handbal…eram cea mai bună portăriță din școala iar mai nou la sală învățăm să jucăm baschet.

zerofotbal.ro: Îți place să înoți între valuri? Îți place marea?

Stefania Dospin: Da. Ador marea, valurile, starea aia că ești liberă… Doamne … acea senzație e prea frumoasă. De multe ori nu m-am putut avânta în ea deoarece tatălui meu îi era totuși frică și îmi spunea că oricât de pregătită aș fi, să nu mă joc cu o putere așa mare. Regretul meu e că n-am ajuns încă la un concurs în mare unde să pot să înot o oră incontinu.

zerofotbal.ro: E vreme și pentru asta. Ai alte talente apreciate de cei din jurul tău? Îți place să cânți la duș sau să gătești specialități franțuzești, sau…?

Stefania Dospin: Gătitul… amuzantă întrebare 🙂 . Sunt din Moldova. Acolo fetele de mici sunt învățate cu bucătăria dar gătesc doar mâncăruri tradiționale. Alte talente…nu vreau să par multitalentată așa că nu prea zic de cursurile de dans pe care le-am făcut pe la nouă ani, orele de pian și chitară sau orele de pictură și canto. Până la sport am făcut artă. Cel mai pricepută eram la desenat, aveam o imaginație bogată și tot ce visam, tot ce-mi trecea prin cap îi dădeam viață pe o coală de hârtie?

zerofotbal.ro: Îmi faci un desen legat de visele sau gândurile tale?

Stefania Dospin: Sigur 🙂 .

desen1

zerofotbal.ro: Legat de ce se-ntâmplă în jurul nostru… cum vezi criza refugiaților asiatici?

Stefania Dospin: Situația asta pe mine mă depășește. Nu voi înțelege niciodată de ce oamenii se urăsc, ba mai mult, se omoară între ei.

zerofotbal.ro: Nu e de înțeles, da. Să schimbăm vorba. Ce-ți place să vezi când te uiți în oglindă?

Stefania Dospin: Eu și oglinda…de nedespărțit. 🙂 Când mă uit în oglindă, mai ales când mă pregătesc de antrenament văd acea parte din mine care îmi spune să mă duc acolo cu un motiv, și mă ambiționez. Îmi văd latura puternică, curajoasă.

zerofotbal.ro: Unora le place weekend-ul, pentru John Steinbeck cea mai dulce era joia, tu ai vreo zi a săptămânii care-ți place mai mult? Ai superstiții de felul acesta? Ai altfel de superstiții?

Stefania Dospin: Ziua pe care o așteptam cu nerăbdare era miercurea. Și acum îmi amintesc cum la Bacău, când se termina weekend-ul, de luni dimineața începeam să număr antrenamentele până aveam miercuri dupămiaza liberă. Atunci era era ziua de relaxare…ca între fete. Eu și colega mea Bianca Ivacson, cea mai bună prietena a mea, știam perfect ora și locul unde ne întâlneam la mall, la shopping.

Superstiții am avut de mică, legate de costumele de antrenament. Când aveam cele mai grele antrenamente veneam cu un costum rupt, pe care îl port până și acum. Mereu când îl purtam făceam ravagii la antrenament. Bineînțeles că aveam și costume ghinioniste, pe care le purtam doar când știam că proful nu ajungea la antrenament.

zerofotbal.ro: 🙂 Sportivul preferat?

Stefania Dospin: Sportivele mele preferate sunt Missy Franklin, multipla campioană mondială și olimpică la probele de spate și Diana Mocanu, recordmena noastră la aproape toate procedeele și una dintre cele medaliate cu aur la Olimpiadă. Nu mai spun că ea îmi este și model în viață.

zerofotbal.ro: Frumos! Înafară de ce se întamplă în jurul bazinului….ce ai învățat de la ea?

Stefania Dospin: N-am avut ocazia să vorbim prea mult față-n față dar am auzit multe despre ea. Am auzit că atât de mult își dorea performanța încât se tundea scurt ca să nu răcească iar vara purta căciulă! Știu că iubea mult înotul…nici nu mai vedea viața înafara lui. Așa sunt și eu. Asta îmi doresc și eu…să am puterea ei de a lupta, că de dorință, nici nu pot să zic cu câtă dorință mă duc la antrenamente.

zerofotbal.ro: Să ai putere îți doresc și eu! Ședinta foto ți-a plăcut? Care foto îți place mai mult?

Stefania Dospin: A fost prima mea ședință foto mai serioasă. De mult mi-am dorit așa ceva. Cred că mă iubește aparatul și la fel de mult iubesc și eu aparatele foto. Nu e doar o poză care să-mi placă, toate sunt foarte reușite…mă uit la ele și nu pot să cred că sunt eu în ele.

zerofotbal.ro: Mulțumesc Ștefi! Să ai o toamnă dulce!

Stefania Dospin: Mulțumesc și eu!

Ștefania Dospin

Ștefania Dospin
Ștefania Dospin
Ștefania Dospin
Ștefania Dospin
Ștefania Dospin
Ștefania Dospin
Ștefania Dospin
Ștefania Dospin
Ștefania Dospin
Ștefania Dospin
Ștefania Dospin
Ștefania Dospin
Ștefania Dospin
Ștefania Dospin
Ștefania Dospin
Ștefania Dospin
Ștefania Dospin
Ștefania Dospin
Ștefania Dospin
Ștefania Dospin
Ștefania Dospin
Ștefania Dospin
Ștefania Dospin
Ștefania Dospin
Ștefania Dospin
Ștefania Dospin
Ștefania Dospin
Ștefania Dospin
Ștefania Dospin
Ștefania Dospin
Ștefania Dospin
Ștefania Dospin
Ștefania Dospin
Ștefania Dospin
Ștefania Dospin
Ștefania Dospin

 
 
 
%d bloggers like this: