Grivița-Metrorex, primul derbi bucureștean din acest sezon al Diviziei A la rugby

IMG_0129Divizia A a ajuns la momentul primului meci cu o încărcătură mai ridicată, în special în ceea ce privește clasamentul. Cele trei etape scurse au confirmat ceea ce era de așteptat la începutul sezonului, și anume că Sportul Studențesc și Grivița vor fi principalele candidate la titlu, iar Metrorexul și Mănășturul vor încerca să ajungă și ele în top. Acestea sunt de altfel și ocupantele primelor patru locuri, în timp ce Sibiul, Mangalia și Farul Constanța vor fi mai mult sparring-partneri, cu toată părerea de rău pentru numele încărcate de tradiție pe care aceste centre rugbistice le poartă.

La vârf, cele trei formații bucureștene sunt neînvinse (fiecare dintre ele acumulând și toate punctele bonus posibile), cu mențiunea că Grivița a „stat” săptămâna trecută, având un meci mai puțin decât Metrorexul și Sportul, astfel că momentan este doar pe treapta a treia, la cinci puncte în spatele primelor. Confruntările directe dintre aceste echipe vor stabili, în mare măsură, ordinea finală în clasament. Din ceea ce s-a văzut până acum, provincia nu pare să poată ridica mari dificultăți.

Meciul de sâmbătă dintre Grivița și Metrorex (cu începere de la ora 11.30, pe Stadionul „Parcul Copilului” din Complexul „Cireșarii”) poate fi considerat derbiul rundei, aducând față în față, pentru prima dată în acest an, două candidate la fazele superioare ale competiției, cu gazdele favorite la victorie. Grivița se prezintă cu cea mai bună defensivă de până acum (14 puncte încasate în două meciuri, câte un eseu transformat în fiecare dintre cele două meciuri), pe când Metrorexul vine după victorii destul de elocvente cu Farul, Mangalia și Sibiul (40-12, 38-7 și 59-12).

Etapa continuă cu partida CSM Sibiu – Sportul Studențesc (ora 14, Stadionul Bebe Boboc din Sibiu), bucureștenii fiind favoriți neți în disputa care opune cel mai bun atac din ligă celui mai slab (168 de puncte marcate de Sportul, doar 19 de Sibiu). Dacă Sibiul a culcat doar de două ori balonul de țintă în terenul advers, Sportul a marcat 26 de eseuri, o medie de peste opt pe meci. Presupunând că s-ar păstra proporțiile și date fiind evoluțiile anterioare, ne putem aștepta să vedem cel puțin patruzeci de puncte înscrise de studenți în deplasarea de sâmbătă.

În ultimul meci al rundei, duminică, Mangalia primește vizita Mănășturului (ora 10, Stadion Marina), o echipă cu ambiții mari, dar care a lăsat să îi scape printre degete puncte importante în prima etapă, la Sportul, și din cauza arbitrajului discutabil (tușierii au lipsit de la meci, toată povara căzând pe central). Cum, într-un campionat cu puține echipe, orice eroare contează, clujenii nu își mai permit pași greșiți, dar încleștarea cu dobrogenii nu ar trebui să fie o provocare prea mare: calculele hârtiei arată că minim patru puncte ar trebui să se întoarcă sub Feleac.

 
 
 
%d bloggers like this: