Sportul Studențesc și Grivița, victorioase în prima etapă a Diviziei A

02 IMG_3912astDivizia A la rugby a început într-un mod cât se poate de inedit, meciul Sportul Studențesc – CS Mănăștur disputându-se în absența tușierilor, responsabilitatea conducerii meciului căzând exclusiv asupra centralului, de unde și câteva erori de arbitraj care par să fi dezechilibrat partida. Dacă în prima jumătate de oră, scorul la eseuri a fost 2-2 (Sportul deschizând tabela după 15 minute, clujenii egalând după alte cinci, apoi fiecare parte marcând încă o încercare), distanța la puncte a început să se mărească după câteva decizii controversate (inclusiv un potențial înainte în urma căruia „studenții” au culcat pentru a treia oară balonul). Nu mai puțin adevărat este că și poziționarea în teren a clujenilor a lăsat de dorit, măcar unul dintre eseurile primite de aceștia în cea de-a doua repriză datorându-se unei grave erori defensive, aripa dreaptă întârziind la întâlnirea cu balonul deja intrat în terenul de țintă. Chiar dacă și-au revenit și au început să marcheze pe final, jucătorii din Mănăștur nu au mai putut reface diferența, partida încheindu-se cu scorul de 33-22 (5-4 la eseuri), dar cu ambele părți contestând arbitrajul.

Grivița, stăpână în joc

În al doilea meci al zilei, Grivița s-a impus fără probleme în fața lui Callatis Mangalia, scor 63-7 (11-1 la eseuri). A făcut o impresie plăcută jocul pe treisferturi al grivițenilor, vizibil îmbunătățit față de campionatul trecut, cu pase multe și reușite, duse până la căpătul liniei. Totodată, recepția balonului, atât din tușe, cât, mai ales, la repunerile dobrogenilor, a fost aproape ireproșabilă (bucureștenii au prins fără probleme cele douăsprezece repuneri de la centru). Jocul a curs într-o singură direcție, cele șapte puncte ale Mangaliei venind doar pe fondul uneia dintre puținele erori de mânuire ale adversarilor, cu o minge interceptată pe centru și un culoar liber până sub buturi.

În rest, Grivița și-a făcut jocul ușor încă din start, marcând repede, prin Ștefan Herghelegiu, după o deschidere reușită a lui Demari, apoi continuându-și recitalul de eseuri, grație unui joc bazat pe o linie întâi condusă excelent de Marian Forminte și Andrei Iacob în prima parte, continuat asemenea după pauză cu Ionuț Zamfir și Luigi Luiguss, cu un Alexandru Ungureanu imperial la demi-de-mele, dând mare parte din tonul jocului, Mircea Paraschiv limpede la deschidere, Marius Perniu și Bogdan Mihai suverani în tușe, Mihai Roșca dovedindu-se un transfer de valoare pentru poziția de aripă stânga, ori tineri ca Răzvan Mardar și Cătălin Ioniță reușindu-și jocul fără mari complicații.

Singurele emoții ale grivițenilor au fost cauzate de accidentările lui Mihai Roșca și Alexandru Ungureanu. Per ansamblu, însă, formația din Parcul Copilului se anunță o candidată serioasă la titlul de campioană, pentru care se va bate probabil cu Sportul Studențesc și CS Mănăștur, mai ales după retragerea CFR Brașovului.

55% din eseuri transformate

În ultimul meci al etapei, Metrorexul a trecut de Farul cu 40-12, constănțenilor rămânându-le numele, însă lotul fiind un cu totul altul față de cel care anul trecut juca finala Super-Ligii. Ca fapt divers, toate punctele primei etape din Divizia A s-au marcat din eseuri și transformări (în total 29 de eseuri, dintre care 16 au fost și transformate, un procentaj de 55%) – nu s-a înscris din lovituri de penalitate ori din dropuri. În plus, toate cele trei învingătoare și-au asigurat și punctul bonus ofensiv, așa că podiumul după prima rundă este împărțit, la egalitate de puncte (cinci), de echipele bucureștene, Grivița fiind lider grație diferenței mai mari dintre punctele înscrise și cele primite în timpul meciului.

Rezultatele primei etape a Diviziei A la rugby:

Sportul Studențesc – CS Mănăștur 33-22 (5-4 la eseuri; 4-1 la transformări)

RC Grivița – Callatis Mangalia 63-7 (11-1 e; 4-1 tr.)

Metrorex – Farul Constanța 40-12 (6-2 e; 5-1 tr.)

 
 
 
%d bloggers like this: