25 de jucatori din NBA au fost depistati cu coronavirus. Este reluarea competitiei in pericol?

September 1, 2020

Statele Unite trec printr-o perioada extrem de grea. Sunt tara cu cei mai multi bolnavi de coronavirus, in timp ce toata lumea este mai preocupata de izbucnirea unui nou razboi civil intre rase in urma evenimentelor in urma mortii lui George Floyd din cauza politiei. Iar pe langa toata aceasta agitatie prin care trece America, o noua stire din sport arata ca lucrurile se pot indrepta spre mai rau din anumite puncte de vedere. Pana in situatia in care NBA, cea mai populara liga de baschet din toata lumea, ar putea sa nu mai fie reluata atat de devreme. Astfel, initial, competitia trebuia reluata la data de 30 iulie, insa aceasta data este acum incerta din caza infectarilor recente. Astfel, conform celor de la AFP, ca urmare a unor teste de COVID-19 efectuate in randul echipelor din NBA, 25 dintre cei 351 de baschetbalisti testati au fost depistati pozitiv cu noul coronavirus. In afara celor 25 de jucatori, mai sunt si zece membri depistati pozitiv cu noul tip de coronavirus in randul staff-urilor tehnice ale echipelor care trebuie sa ajunga la complexul Disney de langă Orlando, Florida, in cursul zilei de marti pentru reluarea sezonului. Sunt anunturi oficiale facute de liga si de uniunea jucatorilor.

Iar situatia este mult mai ingrijoratoare decat ar putea parea la prima vedere. La nivel de stat, departamentele de sanatate din Florida au inregistrat, in cursul zilei de miercuri, peste 10.000 de cazuri pozitive noi. Avand in vedere ca sunt statistici ale unor imbolnaviri inregistrate intr-o singura zi intr-un stat care ramane puternic sub asediul noului virus, acesta este probabil un semn tulburator si pentru NBA. Asta in ciuda faptului ca exista anumite sperante in ceea ce priveste faptul ca respectiva competitie va fi organizata pentru a fi extrem de restrictiva. regulile celor de la Disney avand ca scop sa pastreze in siguranta jucatorii si personalul. In conformitate cu politica ligii, “orice jucator, antrenor sau membru al echipei care a inregistrat rezultate pozitive va ramane in auto-izolare pana cand va satisface protocoalele de sanatate publica pentru intreruperea izolarii”.

Cu toate acestea, este o problema care, dupa cum a spus de multe ori si comisarul NBA, Adam Silver, liga nu o poate depasi. Joi a marcat cea de-a 113-a zi de cand liga si-a suspendat sezonul, dupa ce duo-ul All-Star al celor de la Utah, Rudy Gobert si Donovan Mitchell, au dat rezultate pozitive; s-ar fi putut recupera in mare masura din punct de vedere fizic, dar exista in continuare in mod clar o incordare in relatia in raport cu clubul, lucru pe care Mitchell l-a discutat intr-o teleconferinta in cursul zilei de joi.

“La inceput nu am fost fericit”, a spus Mitchell. „Am spus asta in mod public. Nu este un secret. … Și pe deasupra, chiar a intervenit in ceea ce lucram cu baietii. Am vorbit despre ceea ce am lucrat in ultimele două luni si am impresia ca toata munca a fost deturnata din cauza acestui lucru.”, a fost declaratia baschetbalistului legitimat la Utah.