Aryna Sabalenka a invins-o pe Petra Kvitova in finala de la Doha

March 1, 2020

A avut loc si finala turneului de la Doha, castigata de Aryna Sabalenka. Sabalenka este una dintre jucatoarele din valul nou in tenis; se afla pe locul 13 in topul WTA, iar cea mai buna clasare a sa in topul celor mai bune jucatoare de tenis din lume a fost pe locul 9. Este al treilea trofeu in ultimele sase luni si al saselea din cariera pentru Sabalenka, a noua favorita la turneul din Qatar. Sunt sase trofee pe care Sabalenka le-a castigat in cursul unui singur an, de cand a avut ascensiunea care a dus-o aproape de top in 10 WTA (si, pentru putin timp, chiar si in topul cu pricina). Acum, Sabalenka a primit din calitatea de castigatoare a turneului 400 de puncte WTA, ceea ce inseamna faptul ca a reusit sa urce doua pozitii in clasamentul WTA. Astfel, incepand de luni, sportiva din Belarus se va clasa pe locul 11, cu 3.615 puncte. In schimb, Petra Kvitova, finalista de astazi, va incepe saptamana de pe locul 12. Amuzant cum rezultatul acestui meci a insemnat si trecerea lui Sabalenko peste Kvitova in clasamentul WTA, si asta cu o singura pozitie. Ca o paranteza, clasamentul WTA este, in continuare, condus de australianca Ashleigh Barty, cu 8.717 puncte. Pe podium se mai afla si romanca noastra Simona Halep, cu 6.076 de puncte, si Karolina Pliskova, 5.205 puncte.  

Atunci cand vorbim despre Kvitova, vorbim despre o jucatoare de tenis deja consacrata in acest sport, ma ale in ultimii ani de zile. A fost locul 2 in WTA (ciudat faptul ca nu a ajuns lider mondial pana in prezent, sa vedem daca se va mai ivi sansa in conditiile in care cehoaica are 29 de ani) si are in palmares doua trofee la Wimbledon, precum si o finala de Australian Open. Si asta doar la nivel de Grand Slam, pentru ca palmaresul ei este plin de trofee Premier sau Mandatory. In orice caz, Kvitova a trecut printr-un 2019 extrem de zbuciumat si plin de accidentari, in urma caruia a reusit la mustata sa termine pe locul 7 in WTA, insa repercursiunile sunt mai severe in anul in curs. 

Cat despre meci, bielorusa a avut o partida perfecta in fata Kvitovei, mai ales la capitolul serviciu. Sabalenka nu si-a cedat deloc serva pe tot parcursul meciului, reusind sa mai si salveze toate cele 5 mingi de break ale Kvitovei pentru a termina cu un procentaj excelent al punctelor jucate cu primul serviciu, 78%. Cu alte cuvinte, jucatoarei din Belarus i-au trebuit doar 71 de minute de joc (nici macar o ora si un sfert) pentru a-si adjudeca al doilea trofeu Premier 5 din cariera. Sabalenka mai castigase, cel mai notabil,  la Wuhan, in 2018 si 2019. Sabalenka si Kvitova s-au mai intalnit de 3 ori in afara acestui meci, iar scorul infruntarilor ddirecte dintre cele doua jucatoare este, in momentul de fata, o remiza: 2-2.