Cand incepe Australian Open si conditiile de participare ale jucatorilor

December 22, 2020

Australian Open este primul turneu de Grand Slam al anului viitor, iar organizatorii au decis ca acesta sa inceapa pe data de 8 februarie. Acesta a fost anuntul oficial al ATP pe contul lor de Instagram. Aceasta decizie prezinta amanarea datei la care incepe turneul in comparatie cu anii anteriori. Astfel, in 2020, Australian Open a avut loc intre 20 ianuarie si 2 februarie, insa anul viitor acesta se va desfasura in perioada 8 – 22 decembrie. De asemenea, in 2021, calificarile se vor juca la Doha intre 10 si 13 ianuarie. Din cauza pandemiei, conditia pentru participarea jucatorilor este ca acestia sa stea in carantina 2 saptamani inainte de inceperea turneului, pentru a preveni raspandirea virusului. Astfel, in urma calificarilor, jucatorii care au avansat la faza turneului vor ajunge in Australia intre 15 si 17 ianuarie, urmand sa petreaca doua saptamani in carantina. Saptamani in care sportivii vor fi testati de 5 ori si vor putea petrece in jur de 5 ore in afara camerei de hotel unde vor fi cazati, in cazul in care nu vor fi depistati pozitiv in timpul testarilor. Mai jos ai programul celor de la ATP in legatura cu competitiile care vor avea loc in perioada ianuarie – februarie anul viitor. 

https://www.instagram.com/p/CI4Mj79h2Up/

Simona Halep a reactionat la anuntul celor de la ATP, anuntand ca va participa la turneu. “Daca va fi ca aici, o bula, voi merge la Australian Open, in conditii de maxima securitate sanitara. Daca nu pot sa ma antrenez timp de 2 saptamani, evident ca nu pot sa joc. Darren mi-a spus ca atat e carantina, iar turneele vor fi la Melbourne si va trebui sa ajungem mult mai repede anul acesta in Australia. Sunt pregatita pentru o astfel de deplasare si sper sa fie bine. Nu pot sa fiu 100% sigura ca voi fi la capacitate maxima, pentru ca vor fi conditii diferite”, a declarat Halep. 

Intrebarea este cine va putea fi la capacitate maxima in conditia in care turneul final va avea loc inainte de o perioada de carantina a sportivilor. Mai ales in conditiile in care inca nu se stie sigur daca acestia vor putea sa se antreneze sau nu. Ceea ce inseamna ca s-ar putea sa asistam la una dintre cele mai slabe editii ale turneului final in ultimii ani. Nu ar fi excluse si acel gen de surprize de a urmari jucatoare anonime pana in momentul de fata ajungand in fazele superioare ale turneului. Desigur, masurile de siguranta trebuie respectate in conditiile in care ne aflam in plina pandemie iar cazurile sunt intr-o continua crestere in toata lumea, iar unele tari au si intrat in carantina, din nou, din aceasta cauza. Ca atare, se pare ca repercursiunile in lumea sportului continua sa fie semnificative in acest context. Insa vom vedea in ce conditii se va desfasura turneul si ce se va intampla in februarie 2021.