CSM Bucuresti s-a calificat, matematic, in sferturile Ligii Campionilor EHF

March 1, 2020

Se pare ca vom avea doua echipe in fazele superioare ale Ligii Campionilor EHF, lucru care nu s-a mai intamplat in handbalul feminin romanesc de 4 ani de zile, atunci cand CSM Bucuresti castiga trofeul in fata celor de la Gyor, iar HCM Baia Mare se oprea in sferturi, eliminata de Buducnost. Desigur, a fost si acel factor deprimant in sportul romanesc ca in acelasi an in care CSM a reusit sa castige cel mai mare trofeu al handbalului feminin european, HCM a luat drumul celor de la Oltchim, desfiintandu-se din cauza problemelor financiare cauzate de cumulul de datorii al clubului. Acum, SCM Ramnicu Valcea, campioana entitre a Romaniei si succesoarea Oltchim (a reusit sa isi aloce si palmaresul clubului cu trofeele interne si participarile in competitiile europene) va juca in sferturile Ligii Campionilor. Campioana se afla pe locul 4 in grupa, cu 7 puncte si un meci de disputat (cel cu Gyor, in Ungaria), la o distanta solida de 4 puncte fata de slovencele de la Krim, locul 5. Si da, nu e singura.

Pentru ca si CSM Bucuresti a obtinut, matematic, calificarea in sferturile Ligii Campionilor. La fel ca si cele de la ramnicu Valcea, tigroaicele se afla pe locul 4 in grupa, insa la o distanta solida fata de locul 5, ocupat de norvegiencele de la Vipers. Astfel, CSM are 9 puncte, pe cand Vipers doar 5. In mod similar, tigroaicele mai au de jucat un meci in grupa, cel cu Metz in Franta. CSM Bucuresti reuseste, astfel, calificarea in fazele superioare ale Ligii Campionilor pentru al 5-lea an consecutiv de la castigarea competitiei in sezonul de debut contra celor de la Gyor. Anul trecut, CSM s-a oprit in sferturi, fiind eliminata chiar de catre Metz, dupa un scor general de 48–54. Tigroaicele pierdusera meciul retur din Franta cu un scor extrem de strans, 22–23, insa nu a mai contat din moment ce Metz se impuse la Bucuresti cu un 31–26 suficient de lejer. 

CSM Bucuresti, invitata de EHF sa participe la actuala editie a Ligii Campionilor

In mod normal, dupa ce a pierdut campionatul in fata celor de la SCM Ramnicu Valcea anul trecut, CSM Bucuresti trebuia sa evolueze in Cupa EHF, in calitate de vicecampioana a Romaniei. Evident, acest lucru nu s-a mai intamplat, pentru ca forul european a tinut sa ofere clubului din Capitala o invitatie speciala de a participa in actuala editie a Ligii Campionilor, pentru performantele pe care tigroaicele le-au reusit in doar 4 ani consecutivi de participare in aceasta competitie. A fost o invitatie prin intermediul unui wild card, insa tigroaicele nu au beneficiat neaparat de un tratament preferential. 

Forul european le-a mai invitat astfel si pe Ferencvaros, care a pierdut titlul in Ungaria in fata celor de la Gyor, dar si pe cei de la Brest, care au pierdut campionatul in Franta in fata lui Metz. Evident, cei de la EHF au planuit sa intareasca competitia prin participarea vicecampioanelor din Romania, Ungaria si Franta. Ferencvaros si Brest sunt echipe de traditie in handbalul feminin european, iar CSM Bucuresti a castigat Liga Campionilor in sezonul de debut; sunt factori de care forul european a tinut cont atunci cand a adresat aceste invitatii.