Federatia Romana de Handbal a decis sa intrerupa campionatul, fara campioana

July 9, 2020

Sezonul 2019-2020 al Ligii Nationale de Handbal, atat in handbalul masculin, cat si in cel feminin, ramane unul fara campioana dupa decizia Federatiei Romane de Handbal in urma consultarilor cu cluburile pe aceasta tema. Astfel, campionatul nu se va mai relua dupa relaxarea restrictiilor impuse din cauza pademiei de coronavirus. Clubul de handbal masculin CS Dinamo a anuntat deja ca niciun titlu nu va fi acordat, iar “dulaii” si SCM Râmnicu Valcea, liderul Ligii Nationale de handbal feminin, vor putea evolua in Liga Campionilor pentru sezonul urmator. Dinamo, echipa care a fost eliminata de EHF din competitie fara sa piarda vreun meci, a primit aprobarea FRH pentru a solicita un wild-card in ceea ce priveste participarea in Liga Campionilor pentru sezonul urmator. Cat despre SCM Ramnicu Valcea, campioana entitre a Romaniei la handbal feminin, aceasta se afla pe locul 1 in momentul in care campionatul a fost oprit, avand 3 puncte peste rivala CSM Bucuresti, si, in acelasi timp in care nu a putut obtine un al doilea titlu consecutiv din cauza pandemiei, va participa in Liga Campionilor EHF in sezonul viitor datorita deciziei Federatiei.  

Si CSM Bucuresti, fosta campioana nationala si europeana, care a terminat pe locul 2 si, in mod normal, s-ar fi calificat in Cupa EHF, a solicitat un wild card din partea forului european pentru participarea in Liga Campionilor in sezonul viitor. Acest lucru in baza faptului ca, sezonul anterior, atunci cand tigroaicele au pierdut titlul in fata celor de la SCM Ramnicu Valcea, au primit un wild card din partea EHF pentru a participa in Liga Campionilor. Unde au reusit sa ajunga pana in sferturi, unde trebuiau sa joace contra celor de la Gyor pana la izbucnirea pandemiei de coronavirus. In orice caz, CSM Bucuresti se afla pe lista celor 16 grupari pe care forul european le-a primit in editia urmatoare de Liga Campionilor, alaturi de formatii precum Brest, Ferencavoros, CSKA Moscova, Bietigheim, Podravka Koprivnica si Krim Ljubljana. Asta in ciuda faptului ca tigroaicele au avut emotii in privinta participarii, cel putin la inceput. 

Sezonul actual de Liga Campionilor la handbal feminin

Dupa cum am amintit mai sus, CSM Bucuresti ar fi trebuit sa joace cu Gyor in sferturile de finala ale Ligii Campionilor, lucru care nu s-a mai intamplat din cauza pandemiei. Si SCM Ramnicu Valcea reusise calificarea in aceasta faza, campioana Romaniei urmand sa joace impotriva francezilor de la Metz. In momentul de fata, nu se stie exact cand va fi reluata si competitia europeana. Desi meciurile din sferturi fusesera amanate din aprilie pana la mijlocul lui iunie, apoi anulate. Iar faza Final Four a fost mutata in septembrie, ceea ce inseamna ca EHF are de gand sa organizeze si meciurile din sferturile de finala undeva prin august. Nu ajuta nici faptul ca nu a fost facut inca un anunt oficial in privinta acestui subiect. Insa, exista o posibilitate destul de mare ca aceste meciuri sa aiba loc in august, in cazul in care Final Four va avea loc in septembrie.