Gheorghe Tadici: „Romania are acum doi antrenori secunzi. Antrenorul principal este in teren!”

February 2, 2021

Gheorghe Tadici, fostul selectioner al nationalei de handbal feminin a Romaniei, a avut o reactie acida atat la numirea lui Adi Vasile la conducerea echipei, cat si la cea mai recenta decizie a acestuia de a-l numi pe norvegianul Bent Dahl ca antrenor secund al nationalei. Decizie impotriva careia antrenorul celor de la HC Zalau a votat in Consiliul de Administratie. In ciuda faptului ca o astfel de decizie ar fi normala intr-o alta tara; Adi Vasile de altfel servind si el ca secund la nationala Muntenegrului. Romanii sunt mai conservatori; lucru care s-a vazut ori de cate ori s-a pus problema ca nationala noastra sa naturalizeze jucatori care si-au obtinut cetatenia romana si si-au exprimat dorinta de a evolua pentru nationala noastra. Iar aici ma refer in toate sporturile in general, nu doar in handbalul feminin sau in fotbal. Doar ca domnul Tadici considera ca alegerea unui antrenor strain pe post de “secund” este o jignire la adresa antrenorilor din Romania. Ceea ce poate insemna probabil ca domnul Tadici voia postul pentru el insusi si este nemultumit de faptul ca nu l-a primit, insa, ca idee, in afara unui bronz la mondialul din 2005, rezultatele acestuia pe banca tehnica a nationalei Romaniei au fost oarecum mediocre. 

Dar noi romanii trebuie mereu sa fim conservatori, sa aratam ca tinem la valorile noastre ca tara, fie ca este vorba despre sport sau despre orice alt domeniu. 

“Am fost impotriva a doi antrenori straini si a faptului ca Adrian Vasile si-a luat secund din Norvegia, despre care nu stia nimeni nimic. Nationala Romaniei are acum doar antrenori secunzi, iar antrenorul principal este in teren! Nu mi se pare normal, ca dupa ce la Comisia Tehnica s-a insistat sa nu se mai aduca antrenori straini la Nationala, sa nu se tina cont de acest aspect”, a declarat Gheorghe Tadici in Sportul Salajean. Cred ca acel ordin era mai degraba pentru antrenori principali, nu s-a spus nimic despre antrenori secundari. O bresa intr-o reglementare ambigua, clasic. Desi domnul Tadici are dreptate macar in privinta unui lucru, si anume a faptului ca antrenorul principal al Romaniei e in teren. Ar fi trebuit ca Federatia sa sara peste Adi Vasile si s-o numeasca pe Cristina Neagu antrenor-jucator. 

Ca argumente, Tadici mai sustine ca Dahl nu stie nimic despre nationala, despre jucatoare, si ca nici n-a mai antrenat de mult timp. “Nu stiu ce poate sa faca acest antrenor secund din Norvegia, care vine pentru trei-patru zile la pregatire, fiindca nici nu le cunoaste bine pe jucatoare. Mi se pare o lipsa de dibacie. Probabil pe antrenorii din Liga Nationala nici nu o sa-i mai intereseze, pentru ca este un fel de jignire la adresa lor. Sunt buni doar sa le pregateasca pe jucatoare si sa le creasca. Echipa natională nu este o jucarie pe care sa se faca experimente!”, a mai declarat Gheorghe Tadici. 

Da, am uitat ca intr-o tara ca a noastra se pune mereu problema faptului ca niciodata nu iti este apreciata munca la adevarata valoare in orice domeniu ai activa. Nu cred ca vom depasi vreodata aceasta problema.