Kiel a castigat Liga Campionilor EHF, dupa o surpriza de proportii in fata Barcelonei

January 5, 2021

Kiel a castigat Liga Campionilor EHF la handbal masculin, un titlu pe care campioana Germaniei nu il mai castigase din 2012. Dupa cum bine stim, sezonul 2019-2020 al Ligii Campionilor si altor competitii EHF (la handbal masculin sau feminin) au fost oprite din cauza pandemiei de coronavirus. Spre deosebire de turneul feminin, care a fost abandonat in totalitate, cel masculin a fost reluat in decembrie, inainte de incheierea anului 2020. Iar pentru ca nu mai era suficient timp pentru optimi sau sferturi, cei de la EHF au decis sa ia ocupantele primelor doua pozitii din grupele A si B si sa le treaca direct in Final Four. Astfel, Final Four-ul din acest an a fost alcatuit din Kiel, Barcelona, Veszprem si Paris Saint-Germain. Kiel a trecut de Veszprem la limita, scor 36-35, pe cand Barcelona a invins-o pe PSG, cu mai putin dramatism, la scorul de 37-32. Astfel, finala a avut loc intre Kiel si Barcelona. 

De mentionat faptul ca Kiel pornea cu ultima sansa in Final Four-ul care a avut loc la Koln, insa acest lucru nu a contat. Ar fi fost rezultatul diferit in cazul in care turneul se juca cum trebuia? Probabil. Nimeni nu va sti raspunsul, insa daca e sa luam faptul ca in anul pandemiei de Covid-19, Paris Saint-Germain a ajuns in finala UEFA Champions League la fotbal beneficiind de un culoar mai mult sau mai putin accesibil, probabil ca raspunsul este ca da. In orice caz, prima surpriza a fost cea cu Veszprem in semi-finale, ungurii fiind cotati cu infinit mai multe sanse. Iar acum a fost finala cu Barcelona.

Fiind ajutata de doi jucatori colosali, norvegianul Sagosen pe teren si portarul Landin Jacobsen, Kiel a facut o finala absolut perfecta. De mentionat faptul ca in fata Barcelonei, un fenomen in handbalul masculin, germanii au fost condusi doar o singura data pe tot parcursul meciului, iar acest lucru s-a intamplat la inceput, la scorul de 2-3. Cu siguranta Filip Jicha, antrenorul nemtilor, a fost extrem de inspirat in acest meci. A cerut time-out-urile tocmai atunci cand echipa era pe val si a venit cu o strategie cat se poate de inovativa pentru a opri atacurile catalanilor si a gasi momentele oportune pentru contra-atacuri in urma carora jucatoarele clubului din Germania au marcat aproape de fiecare data. Chiar daca aceasta finala este una care nu ar fi putut fi posibila fara intreruperea turneului din cauza pandemiei (cel mai probabil), Kiel s-a ridicat peste asteptari si a reusit sa invinga in aceasta faza doua echipe care au fost cotate cu mult peste campioana Germaniei. Si sa castige cea de-a patra Liga a Campionilor EHF din palmares. 

Ultimul triumf al THW Kiel in Liga Campionilor a avut loc in 2012, in finala castigata tot contra unei echipe spaniole, Atletico Madrid, cu scorul de 26-21 (clubul madrilen a fost desfiintat la doar un an dupa aceasta finala, ca idee). Insa, la acea vreme, Kiel chiar reprezenta o forta in handbalul european, insa s-a aflat intr-o usoara decadere in ultimii ani de zile.