Maria Sharapova a oferit primele declaratii dupa retragerea din tenis

March 3, 2020

Lumea tenisului a avut parte de un soc in ultimele zile, dupa ce Maria Sharapova, una dintre jucatoarele emblematice in tenisul feminin mondial in ultimii 20 de ani, si-a anuntat retragerea din circuitul WTA. Rusoaica a avut un succes enorm, castigand la doar 17 ani Wimbledonul, care a fost primul printre cele 5 trofee de Grand Slam castigate deSharapova in cariera sa. De asemenea, rusoaica a fost in mai multe randuri numarul 1 mondial, pentru un total de 21 de spatamani. Sharapova a devenit ajuns pe locul 1 in clasamentul WTA pentru prima oara la data de 22 august 2005, la varsta de 18 ani, devenind prima jucatoare de tenis din Rusia care a ajuns in topul clasamentelor pentru circuitul simplu si a ocupat ultima data aceasta pozitie pentru a cincea oara timp de patru saptamani, din 11 iunie. 2012 pana la 8 iulie 2012. Dupa cum spuneam, Sharapova a castigat cinci titluri de Grand Slam – doua de French Open si unul de Australian Open, Wimbledon si US Open, cu un palmares ce numara un total de 36 de titluri. Printre care se numara si Turneul Camppioanelor WTA, ce are loc la sfarsit de an, pe care l-a castigat in 2004. Rusoaica a dezvoltat o reivalitate puternica cu Serena Williams pentru dominatia in tenisul mondial in ultimele doua decenii, insa s-a aflat pe o pista descendenta incepand din 2016.

Astfel, Sharapova a fost suspendata pentru o perioada de doi ani de zile (pedeapsa ulterior redusa la 15 luni) de catre Federatia Internationala de Tenis pentru consumul de meldonium, o substanta interzisa. Meldonium, cunoscut si ca THP, MET-88, Mildronats sau Quaterine, este un medicament fabricat de o companie farmaceutica din Letonia. Este folosit in Lituania si Rusia, insa nu a fost aprobat de Administratia pentru Alimente si Medicamente din SUA. Ceea ce a avut o influenta mai mult sau mai putin in clasificarea acestui medicament ca o substanta interzisa pentru uzul de catre persoanele care practica un sport de performanta. Meldonium e folosit clinic pentru a trata angina si infarctul miocardic.

Evident, Sharapova nu a reusit sa faca fata cu brio revenirii pe terenul de tenis, avand rezultate din ce in ce mai slabe, care au culminat cu aceasta retragere oarecum prematura din tenis. Este una destul de prematura, avand in vedere faptul ca jucatoare precum surorile Williams inca mai activeaza in circuitul WTA (fara a avea cine stie ce rezutate in ultima vreme, mai ales Venus, insa inca sunt cat se poate de active pe acest front). Recent, Sharapova a oferit si primele declaratii dupa aceasta decizie.

„Tenisul mi-a aratat lumea si mi-a aratat din ce am fost facuta. A fost muntele meu. Calea mea a fost plina de vai si ocolisuri, dar din varf privelistea a fost incredibila”, este o parte din declaratia oferita de rusoaica dupa retragere. In urma cu doar 4 zile, Sharapova declarase pentru Vanity Fair ca