Nu se poate spune despre handbalul feminin romanesc faptul ca a avut multe rivalitati sau derby-uri. Bine, nu se poate spune acest lucru despre handbalul feminin in general, insa mai exista anumite derby-uri in anumite tari. De exemplu, in tara vecina, unde Ferencvaros-Gyor este un fel de extensie a rivalitatii pe care cele doua echipe le aveau in fotbal (rivalitate care nu mai inseamna nimic din moment ce Gyor este in liga a 3-a, insa care a ramas puternica in handbal pentru simplul fapt ca este vorba despre cele doua echipe care se lupta an de an la castigarea campionatului si a Ligii Campionilor). Si mai sunt multe exemple in multe alte tari, insa acesta este cel mai concret pe care l-am putut gasi, din moment ce este vorba despre Ungaria, “prietenii nostri” pe viata.
In Romania nu a fost ce rivalitate sa existe in handbalul feminin romanesc, pentru ca Oltchim Ramnicu Valcea a dominat absolut tot ce tinea de campionat si de performanta in Europa. Dupa care falimentul combinatului dupa acea mascarada cu achizitionarea Oltchim de catre Dan Diaconescu a dus si la falimentul propriu-zis al echipei. HCM Baia Mare a profitat de ocazie, a transferat cateva jucatoare din strainatate, si a castigat campionatul la un an dupa desfiintarea Oltchim, in 2014. Doar ca in acelasi an si-au anuntat cei de la CSM Bucuresti proiectul pentru a construi o echipa de handbal feminin care sa fie suficient de competitiva pentru a castiga campionatul si a juca in Liga Campionilor. Pentru urmatorii doi ani, Baia Mare si Bucuresti si-au impartit trofeele intre ele, desi campionatul a mers mereu in Capitala, din cauza bugetului net-superior al tigroaicelor. Rivalitatea s-a incheiat in 2016, dupa falimentul HCM.
Tocmai atunci cand CSM Bucuresti bifase 4 campionate consecutive, iar dominatia ii era aproape necontestata, SCM Ramnicu Valcea, succesoarea Oltchim, a reusit sa-i ia Supercupa Romaniei. Amuzant faptul ca cele doua s-au intalnit si in finala Cupei, unde Bucurestiul a avut castig de cauza. Dupa care a reusit sa-i intrerupa CSM-ului seria de campionate consecutive si a adus primul titlu la Valcea dupa o pauza de 6 ani. Aceasta echipa din Ramnicu Valcea a reusit ceva ce Baia Mare nu reusise in doi ani de zile: sa-i ia campionatul Bucurestiului. Si de atunci cele doua echipe au inceput sa-si imparta trofeele intr-un mod mult mai egal decat Bucuresti si Baia Mare in perioada 2014-2016. Cu alte cuvinte, vorbim despre o rivalitate infinit mai echilibrata.
Rivalitate care a culminat cu intalnirea celor doua echipe in optimile Ligii Campionilor. O premiera cu adevarat istorica, din orice punct de vedere. Bucurestiul a castigat meciul tur de la Valcea cu 33-24, insa valcencele au fost aproape de o revenire senzationala in returul din Capitala, atunci cand au invins cu 27-21. Scorul general a fost de 54-51 pentru CSM, ceea ce inseamna ca echipei din Valcea ii mai trebuiau doar 4 goluri pentru a intoarce situatia si a se califica in sferturi.