SCM Ramnicu Valcea – Savehof: 28–20. Campioana, calificata in sferurile Ligii Campionilor

March 3, 2020

Proiectul SCM Ramnicu Valcea a avut parte de mult succes in ultimul timp. Avand in vedere faptul ca echipa a reusit sa castige campionatul in fata celor de a reusit sa castige titlul in fata celor de la CSM Bucuresti, care a dominat campionatul romanesc in ultimii ani de zile, este o performanta enorma. Faptul ca cei de la SCM au reusit sa faca rost si de palmaresul defunctei Oltchim este cireasa de pe tort; echipa valceana detine o colectie impresionanta de trofee interne si de performante europene, printre care se numara o finala si doua semi-finale de Liga Campionilor. Se vorbea la un moment dat si despre intrarea in posesia marcii si a numelui, insa se pare ca acest proces urmeaza sa fie unul mai indelungat, intr-un mod similar cu cel al renasterii echipelor de traditie in fotbalul romanesc. Insa, se pare ca scopul celor de la SCM este sa se ridice la un nivel apropiat de performantele Oltchimului. Avand in vedere faptul ca Ramnicu Valcea este un oras obisnuit cu performante in handbalul feminin romanesc, ar fi fost o mare dezamagire ca singura echipa a orasului in primul esalon sa lupte pentru evitarea retrogradarii. 

Nu se pare ca va fi cazul, avand in vedere faptul ca echipa este si acum pe primul loc in campionat si ca tocmai a realizat cea mai mare performanta din istoria sa. SCM Ramnicu Valcea a invins echipa suedeza Savehof, in penultimul meci din faza grupelor principale, cu un scor lejer de 28–20. Clasata pe locul 4 in grupa, cu 7 puncte (la o distanta lejera de ocupanta locului 5, slovencele de la Krim, cu 3 puncte) si cu un meci ramas de jucat (cel impotriva celor de la Gyor in Ungaria), SCM Ramnicu Valcea este calificata in sferturile de finala ale Ligii Campionilor. Este o performanta extraordinara, mai ales avand in vedere ca vine din partea unei echipe care a pornit din diviziile inferioare. 

Campioana Romaniei a reusit, astfel, a treia victorie in grupa. Pentru echipa antrenata de Florentin Pera au marcat: Mireya Gonzalez Alvarez (7 goluri), Kristina Liscevic (6), Ann Grete Norgaard (5), Asma Elghaoui (4), Alexandra Badea (3), Irina Glibko (1), Jelena Trifunovic (1) si Roberta Stamin (1). In clasamentul grupei, Gyor ocupa primul loc cu 15 puncte, urmata de Brest (13 puncte), Buducnost (10 puncte), Valcea (7 puncte), Krim Ljubljana (3 puncte) si Savehof (2 puncte). In ultima etapa, vor avea loc meciurile Gyor – SCM Ramnicu Valcea, Krim Mercator – Buducnost, ambele pe 7 martie, si Savehof – Brest, pe 8 martie. 

Campioana a ajuns pana in aceasta faza dupa calificarea de pe locul 3 in grupa principala cu Brest, Buducnost si BBM Bietigheim, unde a acumulat 2 puncte dupa o victorie si 5 infrangeri (victoria fiind cea de 34–27 pe care Valcea a obtinut-o acasa impotriva nemtoaicelor de la Bietigheim, in fata careia a mai avut si o infrangere, insa a mers mai departe datorita unui scor general de 65–58 in cele doua intalniri).