Ungurii au interzis intalnirile internationale de handbal

August 20, 2020

Pana in momentul de fata, Ungaria este una dintre tarile care au cele mai bune rezultate atunci cand vine vorba despre combaterea pandemiei de coronavirus. Numarul de cazuri inregistrate de catre tara vecina in momentul de fata este atat de mic incat masurile de relaxare pe care le-a adoptat guvernul maghiar au fost pe masura. Au fost redeschise terasele, barurile si restaurantele si chiar si scolile (cu putin timp inaintea incheierii anului scolar, insa fara prezenta obligatorie avand in vedere ca oricum nu a mai ramas mult din respectivul an scolar). Mai mult, Ungaria si-a deschis si granitele pentru turism, fiind raportate multe treceri ale granitei Austriei sau Slovaciei in partea vestica a tarii cu scopul de a vizita obiective turistice. Cu alte cuvinte, se poate spune ca, intr-o oarecare masura, tara vecina a revenit la un stadiu de normalitate. 

Cu toate acestea, din cand in cand, mai apar stiri precum cea din titlu. Vac, locul 6 in prima liga maghiara de handbal feminin, a inregistrat 10 cazuri de Covid-19. “In ciuda faptului ca am aplicat toate masurile de securitate, mai multe jucatoare au prezentat simptome de Covid-19, printre care pierderea partiala a simtului mirosului. Testele au confirmat zece jucatoare infectate. Pana acum am efectuat teste de sange de doua ori pe saptamana, din 25 mai cand ne-am reluat pregatirile, si toate iesisera negativ”, a anuntat clubul maghiar pe pagina sa de Facebook. “Toate jucatoarele au intrat in izolare si urmeaza sa efectueze alte noi teste PSR. Vom putea, cel mai probabil sa reluam antrenamentele in jurul datei de 20 iulie”, au mai anuntat cei de la Vac.

Reactia maghiarilor a fost pe masura, acestea interzicand echipelor de handbal sa joace meciuri amicale de pregatire cu formatii care se afla in afara Ungariei. Federatia maghiara de handbal a anuntat, astfel, ca echipelor din campionatul national le este interzis sa joace meciuri amicale de pregatire cu echipe din afara granitelor tarii. De aceasta decizie sunt afectate mai multe formatii din Romania care aveau programate meciuri de pregatire cu formatii din tara vecina. SCM Ramnicu Valcea si HC Zalau urmau sa dispute trei turnee in care erau implicate mai multe echipe maghiare. Campioana Romaniei urma sa se deplaseze la Kisvarda, intre 14 si 15 august, acolo unde urmau să mai participe HC Zalau si Debrecen. Kisvarda venea si ea la Ramnicu Valcea pentru alte partide contra celor de la Zalau, Valcea si Rapid.

Si Minaur Baia Mare avea 5 meciuri amicale programate contra echipelor din Ungaria. “Aveam un turneu la Budapesta, cu Ferencvaros, Vac si MTK Budapesta. Apoi mai perfectaseram amicale cu Debrecen si Bekescasaba. Nu stiu ce se va intampla”, a declarat Daniel Kotecz, team-managerul echipei maramuresene. Pai, pe langa decizia de a pune cele 10 handbaliste ale Vac in auto-izolare, toate aceste turnee sunt din start anulate de reglementarea impusa de Federatia maghiara de handbal cu scopul de a opri extinderea virusului in si in afara granitelor tarii. 

Noul sezon de handbal feminin in Ungaria este programat sa inceapa la data de 6 septembrie, putin mai tarziu spre deosebire de cel din Romania, al carui prima etapa incepe la 27 august.